Press "Enter" to skip to content

Разузданиот прв административец: Историја на (не)одговорноста

Се извинува „до небо“, но оставка не поднесува, вака Драги Рашковски денеска на долга прес конференција се бранеше откако во јавноста протече аудио снимка за која што се тврди дека докажува како Драги Рашковски е вклучен во нелегегални активностии врзани за тендер на италијанската фирма „Леонардо“ за опрема за модернизација на М-НАВ. Најави тужби за новинари и опозицијата, а на прес конференцијата жестоко се бранеше и расправаше со присутните новинари. Но, Драги Рашковски го следат скандали од самиот старт на неговата кариера во владата.

Портрет на генсекот

Кога го избраа како генерален секретар по формирањето на Владата на СДСМ и коалицијата во јули 2017 година, Драги Рашковски беше претставен како човек од академијата и иноватор. На 33-годишниот универзитетски професор од правниот факултет во Скопје му беше доверено раководењето со сите стручни служби на владата. Тој и премиерот Зоран Заев се сограѓани  – ги поврзува родната Струмица. Често може да се видат и на приватни седенки. Важи како човек од доверба на премиерот Зоран Заев. Но, довербата кај граѓаните започна да ја губи уште на почетокот на својата кратка, а веќе скандалозна кариера.

Погледнете го профилот на Драги Рашковски којашто ИРЛ го направи минатата година. Започна со вработувања на своите роднини, го следеа бројни скандали кои отворија сомнежни злоупотреба на моќ, а заврши со обвинувања за местење меѓународен тендер. Дополнително, новинарите често го обвинуваа дека не е транспарентен, а тој криеше и документи од јавен интерес од медиумите.

Поврзани статии

Рашковски не ги кажува причините за судир на интереси во владата поради „повреда на личните податоци“

ИРЛ изјава на денот

(ВИДЕО) Мерко ќе го убедува амбасадорот Тимоние дека во Струга нема ниедна дивоградба

Последни истражувања: Привилегирани ѕверки

Кога сте веќе на нашата веб страница, прочитајте го последното истражување на Истражувачката репортерска лабораторија:

(ВИДЕО) Градот Скопје без оглас ќе дели договори на летните клубови кои и онака си работат без нив

Случај Студентски дом „Пелагонија“: Пеколни домаќини на пеколен дом

Повеќе од АктуелноПовеќе теми во Актуелно »
Повеќе од Насловна десноПовеќе теми во Насловна десно »