Press "Enter" to skip to content

Некомпетентните административци ќе им бидат конкуренција на оние кои бараат работа во приватниот сектор

Министерот за информатичко општество Дамјан Манчевски најави дека владата подготвува план за справување и со обемноста и со неефикасноста на администратицијата. Ова денеска го соопшти министерот на денешната јавна расправа за измените на законите за јавната и државната администрација. На административците коие ќе се покажат како неисполнителни, ќе им се нуди да заминат за поголеми плати во приватниот сектор.

Ќе нудиме три главни пакекети, прво поголема плата во приватен сектор и субвенции од државата во делот на придонесите за да бидат мотивирани фирмите и работниците, фирмата ќе плаќа помалку бруто плата затоа што државата ќе ги плаќа придонесите, државата ќе плаќа помалку бруто плата затоа што ќе има помалку административци.  Тоа е едниот концепт, вториот , тоа е она што го побараа стопанските комори, а тоа е државата да плати за нивни прекфалификации доколку немаат соодветни кфалификации кои што се бараат во приватниот сектор.

Денешни приказни

Како се мести оглас за државна работа

Зошто протестот за „Инфомакс“ помина без поддршка на еснафот

Повеќе од АктуелноПовеќе теми во Актуелно »
Повеќе од Насловна десноПовеќе теми во Насловна десно »