Press "Enter" to skip to content

Рашковски под истрага на ОЈО за организиран криминал за тендерот за набавка на радарски систем

Генералниот секретар на Владата, Драги Рашковски е под истрага на Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција за спорниот тендер за набавка на радарски систем. Од Обвинителството информираат дека со овој предмет споена е и кривична пријава поднесена од политичка партија.

„Во август надлежен јавен обвинител што постапува по предметот до Министерството за внатрешни работи издаде Наредба за прибирање на севкупната документација за предметот. Воедно е наредена и темелна анализа на документацијата, по што обвинителството ќе донесе мериторна јавнообвинителска одлука за понатамошниот тек на постапката“, пишува во соопштението од Обвинителството.

Случајот за набавката на радарски систем во М-НАВ излезе во јавноста кога на руска социјална мрежа беше објавен разговор од кабинетот на владиниот генерален секретар.

Потоа следуваше уште една снимка, објавена на Јутјуб. Авторите на снимките, но и дел од медиумите тврдеа дека аудио материјалот е доказ дека Рашковски постапил незаконски кога се вмешал во постапката за набавка на радарски систем за М-НАВ и дека извршил низа незаконски дејствија, како средба со една од фирмите пред таа да биде формално избрана.

Рашковски на прес-конференција се извинуваше „до небо“, и се бранеше дека не е вклучен во нелегегални активностии врзани за тендерот на италијанската фирма „Леонардо“ за опрема за модернизација на М-НАВ.

Поврзани стории:

https://irl.mk/razuzdaniot-prv-administrativets-istoria-na-ne-odgovornosta/

 

https://irl.mk/rashkovski-ne-gi-kazhuva-prichinite-za-sudir-na-interesi-vo-vladata-poradi-povreda-na-lichnite-podatotsi/