Press "Enter" to skip to content

Париски градоначалник се соочува со затворска казна за корупција

Француското обвинителство побара казна затвор од седум години за поранешниот градоначалник на богатото париско предградие Левалоис, а за неговата сопруга четири години, тврдејќи дека тие двајца биле корумпирани, не плаќале данок и переле пари.

Двојката, Патрик Балкани и Изабел Балкани кои се членови на централната десничарска партија „Les Républicains“ и пријатели на поранешните претседатели Никола Саркози и Жак Ширак, претседаваа со преубавото париско предградие на Левалоис-Перрет, околу 35 години.

Канцеларијата на Националното финансиско обвинителство побара, покрај затворската казна, на Патрик Балкани да му биде изречена и забрана за вработување во државна служба десет години и да се конфискува дел од имотот на неговото семејство.

Од сопругата на Балкани, Изабел, која била заменик-градоначалник на Левалоис 18 години , се бара да плати и парична казна од 560.000 американски долари за перење пари и даночна измама. Изабел беше отсутна во текот на судската постапка, наводно, бидејќи се опоравува од обид за самоубиство.

“Ова е најсериозното прекршување на јавното добро, корупција со оваа големина е напад врз демократијата и бес за 600.000 доброволци кои работат во општинските совети”, вели обвинителот Серж Рокес.

Помеѓу 2007 и 2013 година семејството Балкани искриумчарија 14,5 милиони американски долари на различни оф-шор сметки, како и вили што ги поседуваа во Западна Индија и Маракеш, објави “Брисел тајмс”.

Другите извештаи откриваат детали зад финансиските навики на Балкани, вклучувајќи го и фактот дека за личното богатство на Балкани кое достигнува 17,9 милиони долари, не платиле данок на имот меѓу 2010 и 2015 година.

И додека претходно изјавиле дека нивното богатство било наследено, “Брисел тајмс” забележал дека државниот адвокат тврдел дека не успеал да ги набави потребните документи за да го докаже тоа.

Набавката на Балкани на нивниот имот во Маракеш беше предмет на посебен интерес во судењето. Вилата му била понудена на Балкани од саудискиот промотор Мохамед ал Џабар, во замена за поволни услови за плаќање на недвижен имот, кој Ал-Џабар сакал да го направи во Левалоа.

Трансакцијата била помогната од блиски соработници на Балкани, Жан-Пјер Обри и Арно Клод, кои сега се соочуваат со можноста за затворски казни за корупција.

Балканите претходно негираа дека поседуваат марокански имот, но честопати го посетувале. Тие го убедиле нивниот син Александре да потпише договори за изнајмување за да ја прикријат вистинската сопственост на вилата. Според Ле Парисиен, на синот му се изрекува парична казна од 112.000 американски долари за данок на измама со пари, со потпишување на лажни договори за изнајмување.

Пет од шесте обвинети во судењето, исто така, побарале колективно да платат парична казна од 1,1 милион долари.

Почнувајќи од понеделникот, советот за одбрана ќе има три дена да се обиде да ги минимизира бараните казни од страна на обвинителството. Пресудата ќе биде изречена на 13 септември.

Повеќе од АктуелноПовеќе теми во Актуелно »
Повеќе од Насловна десноПовеќе теми во Насловна десно »