Press "Enter" to skip to content

ЗНМ: ЕСМ како државна компанија прави негативен преседан со јавните напади врз ИРЛ

Здружението на новинари на Македонија испрати јавен одговор до Електрани на Република Северна Македонија (ЕСМ) откако компанијата незадоволна од сторијата на ИРЛ која опфати јавна набавка која што тие ја направиле, прати непримерен допис до медиумите и до еснафските организации. Во дописот ЕСМ делеше кфалификации, клевети и навреди за редакцијата. Како придружна документација кон нивниот допис, ЕСМ ги ипрати одговорите кои што им ги пратиле на новинарите на ИРЛ, но…

Демант – реакција на ЕСМ за ИРЛ и одговор на ИРЛ на демантот на ЕСМ

Електрани на Северна Македонија АД ЕСМ испрати документ наречен демант-реакција до Истражувачката репортерска лабораторија по повод објавената сторија за набавката на мазут вреден 112 милиони евра за работата на ТЕЦ Неготино. ЕСМ се жалат дека добавувачот на мазутот никогаш не бил таен, туку согласно законот тие немале обврска да ги објавуваат резултатите од тендерите на Бирото за јавни набавки. Дополнително, тврдат дека тие им кажале на новинарите на ИРЛ кој…

Став на нобеловецот Џозеф Стиглиц

„Се чини дека земјите кои најмногу страдаат од банкарската таинственост се земјите во развој. Истражувањето ‘Швајцарски тајни’ го потврдува она што експертите долго време го зборуваа: Швајцарија се согласи на автоматска размена на податоци со други развиени земји, но не и со сиромашните земји, а особено со оние кои би можеле да бидат дом на овие нелегални активности како што се клептократијата и корупцијата и можат да продолжат да цветаат…

Што треба да знаете за швајцарскиот банкарски систем

Со векови наназад откривањето информации за клиентите на банките во Швајцарија е граѓански прекршок. Првите закони што ја регулираат банкарската тајна датираат од почетокот на 1713 година, но во 1934 година, со усвојување на Федералниот акт за банки и штедилници познат како Законот за банкарство, Швајцарија направи откривањето информации за клиентите на банките да биде федерално кривично дело.  Концептот на швајцарската банкарска тајна потекнува од самонаметнатата политика на Швајцарија за…