Press "Enter" to skip to content

Ристова: Да се измени Кривичниот законик, за кривичните дела сторени од функционери да не застаруваат

По денешната одлука на Кривичниот суд, обвинението за поранешниот премиер Никола Груевски за случајот „Траекторија“ да биде прогласено за застарено, судијката Оља Ристова за порталот „Фокус“ вели дека треба треба да се размислува за промени во Кривичниот законик. Таа го посочува хрватскиот модел.

„Со измените би се направило кривичните дела сторени од функционери да биде речиси невозможно да застарат. Некаде во 2012 година присуствуав на предавање кое го држеше Марин Мрчела, судија во Врховниот суд на Хрватска, денес претседател на ГРЕКО. Во своето предавање истакна дека во тогашните измени во Кривичниот законик на Хрватска е внесено дека, доколку функционер стори кривично дело за време на вршење на својата функција, застареноста се прекинува, односно истата почнува да тече од моментот на престанокот на функцијата.

Поврзани стории: 

Груевски „куртули“ за „Траекторија“, ќе се гонат останатите обвинети

Поради застареност, Груевски може да „се спаси“ од одговорност и за шамарите во Центар

 

Повеќе од Насловна десноПовеќе теми во Насловна десно »