Press "Enter" to skip to content

ИРЛ

Медиумите на унгарската десница се проширија и во Македонија

Аубри Белфорд, Маја Јовановска, Тамас Бодоки Унгарски државјани поврзани со тамошни про-владини медиуми масовно купуваат медиуми во Македонија. Овие активности се дел од поголем продор кон Балканот од страна на медиумски куќи поврзани со десно-ориентираниот унгарски премиер Виктор Орбан. Основачките документи за компаниите, до кои дојде Проектот за известување за организиран криминал и корупција и партнерите OCCRP покажуваат дека од минатата пролет двајца поранешни директори на Унгарскиот јавен сервис Маџар…

Кучиња на војната: Чесите во таинствен шопинг на оружје на Балканот

Јарослав Стрнад, главниот финансиски поддржувач на кампањата за реизбор на чешкиот претседател Милош Земан, тајно пазарел старо оружје од резервите и старите балкански фабрики. Сето тоа со помошта на озогласени локални карактери. Пазарот вклучува набавки на десетици милиони рамки муниција. Не било каква, туку застарена мунииција и тоа толку проблематична што обидите истата да се продаде беа и инспирација за еден голем холивудски блокбастер.  Пишуваат: Аубри Белфрод, Сашка Цветковска, Павла…

Како лобито на ВМРО ја втурна САД во крстоносна војна против Сорос

Ова е заедничко истражување на НОВАТВ и Мрежата за известување за организиран криминал и корупција (OCCRP), со поддршка на Buzfeed.  Пишуваат: Сашка Цветковска и Аубри Белфорд Се до минатата година споменувањето на Македонја низ просториите на моќта во Вашингтон веројатно ќе предизвикаше индиферентност. Но, работите се променија во последните месеци откако американската десница одеднаш стана живо заинтересирана за битките кои се водат во малата балканска земја. На една страна е македонската,…