Press "Enter" to skip to content

Кучиња на војната

Проверено ЕП.1 – Кучиња на војната

Јарослав Стрнад, главниот финансиски поддржувач на кампањата на чешкиот претседател Милош Земан, тајно пазарел старо оружје од резервите и старите балкански фабрики. Пазарот вклучува набавки на десетици милиони рамки муниција. Не било каква, туку застарена муниција со озогласен имиџ од резервите во Албанија. Со децении старата кинеска муниција не би ја користела ниту една сериозна армија. Тоа ја прави оваа муниција и исклучително тешка за продавање на легитимните меѓународни пазари. Обединети нации ставија забрана за увоз на кинеската муниција уште во 1989 година кога се случи масакарот на плоштадот Тиананмен во Кина. Ова не е приказна само за алчноста на поединци кои крадат од буџетот за своите лични профити и луксузи, ова е приказна за куршими кои масовно убиваат луѓе.