Press "Enter" to skip to content

Проверено

Кучиња на војната Јарослав Стрнад, главниот финансиски поддржувач на кампањата на чешкиот претседател Милош Земан, тајно пазарел старо оружје од резервите и старите балкански фабрики. Пазарот вклучува набавки на десетици милиони рамки муниција. Не било каква, туку застарена муниција со озогласен имиџ од резервите во Албанија. Со децении старата кинеска муниција не би ја користела ниту една сериозна армија. Лидерство по пример, а не по збор Заробена држава, криминална власт,…

(ВИДЕО) Кои се министрите во владината комисија преку чии раце поминуваат сите вработувања на директори и членови на управни одбори

Кој одлучил или проценил, на пример, дека Моника Зајкова е најдобрата за член на надзорниот одбор на лотарија или дека болнички референт може да биде стане менаџер во лотаријата. Или дека Цветанка Ласкова е најсоодветна да го советува премиерот за култура? Владата не кажува кој ги дава предлозите за овие позиции, но постојат процедури во коишто се назначуваат овие лица. А и владина комисија од министри која има задача да…

Обезглавени институции

Проверено ЕП.22 – Обезглавени институции Две клучни институции во моментов не функционираат – Антикорупциската комисија и Државната изборна комисија. Им одговара ли на власта и опозицијата блокирани институции?

Кралот на Пласница

Проверено ЕП.21 – Кралот на Пласница Неговото семејство го води најуспешниот бизнис во земјава кој профитира од државно спонзорирани зделки. А тој ја води најсиромашната општина во земјата. Ако нивната „Пуцко Петрол“ заработила речиси 100 милиони евра од државни тендери во последните 10 години, општината 8 години има блокирана сметка. Кој е Исмаил Јахоски, основачот на Пуцко Петрол и пријател на турскиот претседател со сомнителни демократски капацититети, Реџеп Таип Ердоган.