Press "Enter" to skip to content

Адеми ќе го толерира Мерко до утре

Струшкиот градоначалник, Рамиз Мерко има рок до утре да го достави инвентарот на дивоградби во градот, потенцираше денеска министерот Едмонд Адеми, кој е претседател на Националната комисија за УНЕСКО, на првата јавна расправа за Нацрт-планот за управување со природното и културно наследство во Охридскиот Регион.

Втората и третата јавната расправа за Нацрт-планот, кои ги организраат Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), Министерството за култура и Управата за заштита на културното наследство ќе продолжат утре во Охрид во 12 часот и во Струга во 15:30 часот, по денешната прва јавна дискусија во Клубот на пратеници во Скопје.

„Ова е драфт-план, не е финален и е отворен за коментари, дополнувања и евентуални измени. Факт е дека дел од инвентарот за Струга фали, но минатата недела со градоначалникот на Струга се договоривме до утре да го достави тој инвентар на дивоградби и се надевам дека јавноста на утрешната расправа ќе има прилика да види што е доставено. Не се работи за толеранција, се разбира сите инстутции кои се задолжени треба да ги исполнат своите обврски. Знаете дека локалната самоуправа е независна власт и не постојат механизми со кои ние со сила ќе му го земеме она што треба да се даде. Ова не е прашање само на Владата, туку е од национален интерес и сметаме дека секој кој кој има обврски треба да ги исполни на ниво на задачата“, рече денеска Адеми.