Press "Enter" to skip to content

Жан Митрев е обвинет за измама со умисла, можна казна до 10 години затвор

Доктор Жан Митрев и неговата приватна болница се обвинети за кривично дело „Измама“. Јавното обвинителство – Скопје по шестмесечна истрага собра докази дека кардиохиургот со умисла ги доведувал во заблуда пациентите кои се лекувале од КОВИД 19 дека методот хемофилтрација е безбеден и ефикасен лек против вирусот. Казната за ова кривично дело е затвор од една до десет години. Обвинението се темели на 283 сведоци, на кои лекарот треба да…

Поткаст: Енергетска криза за граѓаните, политичко-културолошка криза за партиите

Енергетската криза повеќе од една година е составен дел на македонското секојдневие. Политичарите лани не успеаја да го предвидат енергетското цунами, што неминовно придонесе цените на основните производи (леб, млеко, јајца, месо) да пораснат до таа мера за да станат луксуз. Обичните граѓани сметаат дека политиката – пратениците, владејачките и опозициските партии ги изневериле зашто во моментот кога наѕираше енергетската криза лани летото политичарите се занимаваа со локалните избори. Координаторите…

Одлука на судот: „Нечиста крв“ е тема од јавен интерес, одбиено барањето на Жан Митрев

Истражувањето на ИРЛ за начинот на лекување на ковид пациентите е тема од јавен интерес и новинарите не смеат да бидат замолчени да известуваат. Ова е одлуката на Граѓанскиот суд Скопје кој го одби барањето на доктор Жан Митрев за остранување на документарниот филм „Нечиста крв“ и забрана за натамошно известување на новинарите на ИРЛ се додека неговата тужба за клевета и навреда не добие судска разрешница. Барањето е одбиено…

Роднините на починати ковид пациенти во „Жан Митрев“ даваат искази во обвинителството

Во јавното обвинителство десетина семејства досега дадоа искази пред обвинителката која отвори истрага против доктор Жан Митрев за „Измама на пациенти“. Специјална комисија на Министерството за здравство се уште ги анализира досиејата на 560 пациенти врз кои во приватната клиника е изведена методата хемофилтрација. Пасошот на Митрев му е одземен поради опасност од бегство, но тој и натаму лекува пациенти, а неговата клиника се рекламира во многу медиуми.   Роднини на…