Press "Enter" to skip to content

Референдум, четврт Илинден

Проверено ЕП.20 – Референдум, четврт Илинден Реферeндумот за независност неповратно ја определи македонската европска иднина. Но, малку се оние што знаат за улогата на медиумите во поттикот да успее независна Македонија. По речиси три децении, гледаме една поделена Македонија. Поделени политичари, поделени медиуми, поделени граѓани. Колку е важен овој референдум и дали тоа ќе биде навистина македонскиот четврт Илинден.

Башибозук во Минстерството за култура

Проверено ЕП.19 – Башибозук во Минстерството за култура 9 години на чело на ова Министерството за култура беше Елизабета Канческа Милевска. Од оваа институција за време на нејзиниот мандат се одлеаја стотици милиони евра за многу контроверзни проекти од кои дел се под истрага на Специјалното јавно обвинителство. Во ова издание истражувавме како и зошто Владата на Никола Груевски и екс министерката Милевска потрошија 10 милиони евра за печатење на…

Политичари талкачи

Проверено ЕП. 17 – Политички талкачи А што покажува анализата на овие партии. Под број еден, тие ретко го менуваат лидерот. И со ректи исклучоци, малите партии речиси секогаш се идентификуваат со водачот. Често ги менуваат и страните. Политиката не му заборава на Петковски дека токму тој помогна Груевски да ги добие изборите во 2006 тата кога влезе со него во коалиција. А аферата Списоци со сигурни гласачи откри дека…

Каде се украдените пари

Проверено ЕП.18 – Каде се украдените пари Каде се украдените пари на граѓаните? Кога може да очекуваме прва пресуда и конфискација? Ќе се чешла ли прво „Скопје2014“? Проверено истражуваше дали и кога ќе се понесе одговорност за изнесените милијарди од државата.