Press "Enter" to skip to content

За популизмот и она што потсетува на груевизмот

Проверено Еп.4 – За популизмот и она што потсетува на груевизмот Отчетност и транспарентност – должност на институциите и право на граѓаните или привилегија?! Оваа епизода на Проверено се занимава со симптомите на таканаречениот груевизам кои што ги демонстрираат претставници на актуелната власт. Сите го паметиме сеприсуството на Никола Груевски. Деценија на корумпирани медиуми, корумпирани новивнари, бизнисмени и многу пари за владини реклами. Тој беше човек за се – и…

Азербејџанска пералница

Проверено ЕП.3 – Азербејџанска пералница Новинарите од Мрежата за известување за организиран кримина и корупција чија членка е Истражувачката репортерска лаборатија открија дека политичари, бизнисмени и новинари од целиот свет биле плаќани преку тајни канали азербејџанските лидери за семејството на озогласениот азербејџански диктарот да си го подобри сопствениот имиџ. Според меѓународното истражување во кое учестуваат повеќе од 100 новинари, а од кое и Проверено е дел, парите се исплќале преку…

Лидерство по пример, а не по збор

Проверено ЕП.2 – Лидерство по пример, а не по збор Заробена држава, криминална власт, семејна и партиска администрација, неслободни медиуми. Деценискиот список на невољи приредени од владеењето на Никола Груевски веруваме дека речиси никому не му недостасува. Новата власт со сигурност наследи проблеми и чуда за три дена никој не очекува. Се подготуваат реформи, а еден од најголемите предиизвици по она што беше цунами за правната држава е – враќањето…

Кучиња на војната

Проверено ЕП.1 – Кучиња на војната Јарослав Стрнад, главниот финансиски поддржувач на кампањата на чешкиот претседател Милош Земан, тајно пазарел старо оружје од резервите и старите балкански фабрики. Пазарот вклучува набавки на десетици милиони рамки муниција. Не било каква, туку застарена муниција со озогласен имиџ од резервите во Албанија. Со децении старата кинеска муниција не би ја користела ниту една сериозна армија. Тоа ја прави оваа муниција и исклучително тешка…