Press "Enter" to skip to content

Вистинските причини за кредитот на ЕСМ од ЕБОР: 100 милиони евра заем за увоз на струја, плати на вработените и враќање стари долгови

Министерот за финансии Фатмир Бесими за кредитот од 100 милиони евра рече дека бил за поддршка на компанијата и за зелени инвестиции. Но, пропушти да образложи каква е оваа поддршка. Не за зелени инвестиции, туку буквално за опстанок на компанијата која што е речиси неликвидна и едвај и да произведува енергија за населението, па мора да увезува скапа струја.  Според соопштението на ЕБОР, „Северна Македонија е значително зависна од увоз…

Обвинителството се пресметува со новинарите, груби лаги и напади кон работата на ИРЛ

Републичкото јавно обвинителство испрати јавна реакција по повод одговорот на текстот на ИРЛ во којшто тие повторно тврдат дека ИРЛ лаже и дека германското вештачење било земено предвид на судењето во Тетово. Ова е втор напад кон новинарите на ИРЛ и нови лаги коишто ги дистрибуира оваа институција до медиумите. Недоличен е начинот на којшто Љубомир Јовески, шефот на оваа институција чијашто работа е и предмет на ова истражување да…

Реакција од Министерството за здравство и одговор од ИРЛ

Министерството за здравство испрати реакција до ИРЛ насловена како демант за наводно  изнесени невистини во документарниот филм „Убиство во Тетово“. ИРЛ ја објавува реакцијата на министерот Фатмир Меџити проследен со барање за јавно извинување и дополнително ги изнесуваме нашите одговори на оваа реакција. Во реакцијата, Меџити тврди дека претходниот министер Беким Сали не го раскинал Договорот со изведувачот „Брако“ за изградба на модуларни амбуланти во Скопје и дека досега не…

Оставка од Јовески, бара Платформата за борба против корупција

Оставка од државниот јавен обвинител Љубомир Јовески денеска побара Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата. Нивното барање доаѓа од незадоволството од истрагата на обвинителството за изгорената модуларна болница во Тетово каде 14 лица го загубија животот. Порачаа дека доколку Јовески не си поднесе оставка, ќе смислат други начини со кои ќе го изразат незадоволството.  Од Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата бараат Љубомир Јовески да ја…