Press "Enter" to skip to content

Богдановиќ ја фрли првата лопата на Водно и го отвори патот до плацевите на Камчев и Ексико

Со првата издадена дозвола за градба, градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ, го отвори патот за уништување на шумата на Водно. Озлогласените плацеви од „бомбите“ на СДСМ купени со сомнителни пари и офшор фирми, станаа градежно земјиште на кое наскоро ќе почне изградба на првата хациенда. Неа ќе ја гради Филип Костиќ, лице непознато во елитните бизнис кругови.

Пишува: Маја Јовановска; Дополнително известување: Александра Денковска, Давид Илиески; Илустрација: Лука Блажев

Вчера до соседството на улицата „Питу Гули“ стигна допис од општина Центар. Всушност, писмото стигна само до жител кој повеќе не престојува на таа адреса. Општината го известува дека градоначалникот Саша Богдановиќ на 7 април ставил потпис на дозвола за изградба на куќа на парцела во парк шумата Водно, над нивните домови. До куќата нема пат, но ако се изгради, овој пат ќе води до спорните парцели на озлогласениот офшор “Ексико” и фирмите на семејството Камчеви и Груевски.

Дозволата е издадена на име на приватна фирма „Маркеза ДООЕЛ“ од Скопје. Соседите имаат право да се жалат во рок од 15 дена, по кој период инвеститорот ќе добие правосилно решение. 

Сопственик на „Маркеза“ е извесен Филип Костиќ. Име кое не е познато во елитните кругови на бизнисмени. Неговиот имот е опкружен со парцели чии сопственици се фирмата „Ексико“, „Кара“ на Орце Камчев, „Манд Интернационал“ на бизнисменот и поранешниот кошаркар Пеце Наумовски. Но, Костиќ е првиот во ова друштво кому Богдановиќ го потпишал документот за градба. 

На фотографијата со жолта боја е парцелата на фирмата „Маркеза“ која доби дозвола за градба. Со црвена боја се парцели на „КАРА“ на Камчев, „Манд Интернационал“ на Пеце Наумовски и уште неколку други сопственици.

Теренот до неговиот плац од 1.226 метри квадратни е непристапен. Се наоѓа во шумата и дотаму нема улица. За да се стигне до локацијата треба да се помине низ мала слепа уличка, а потоа пеш низ дрвјата кои наскоро ќе треба да се исечат за да влезе багерот на Костиќ. 

Крајот на слепата улица „Питу Гули“, плацот на „Маркеза“ се наоѓа во шумата.

Овие фотографии се од улицата „Питу Гули“. Тука се последните куќи и крајот на слепата улица. Плацот на кој „Маркеза“ ќе ја гради куќата се наоѓа во шумата. Од општината велат дека нивните анализи покажале дека дотаму има пристапен пат. 

„Согласно снимките со кои располага Секторот за урбанизам и урбанистичко планирање на Општина Центар, до таа парцела има инфраструктура, односно до таму се протега крак на улицата „Питу Гули“, велат за ИРЛ од општина Центар.

Пред една година ИРЛ го постави истото прашање до општината. Дали до атрактивните плацеви ќе се гради пристапен пат? Тогаш добивме различен одговор. 

„До наведените градежни парцели во ДУП-от предвидена е „Пристапна улица 5“, која се надоврзува на улица „Питу Гули 2“, напишаа во одговорот на прашање на ИРЛ, лани на 19 јули.

Криминален план со криминална реализација: Општината незаконски ја дала дозволата

Познатиот урбанист и универзитетски професор Мирослав Грчев без колебање вели дека ова е криминално дело.

„Противзаконски е и не може да се издаде градежна дозвола без сообраќаен пристап. Ако овој пат се изгради ќе треба да минува низ други имоти, од кои и дворови на луѓе кои со децении живеат овде и со петиции и протести се обидуваа со години да го заштитат ридот од вакви криминални активности. Ова е криминален план донесен во време на Владата на Никола Груевска и бара уште покриминална реализација. Дозволата за изградба на објект на планината Водно е напад врз темелните вредности на општествениот поредок. Единствено може да се сече за јавниот интерес, а не за приватни криминални интереси”, коментира Грчев.

На улицата „Питу Гули“ повеќе од шест децении живеат десетина семејства и низ годините успеваа да го одбранат ридот кој одамна го „меркаат“ функционери и богати бизнисмени и сакаат да живеат во височините над скопската котлина. 

Гранит Таќи на улицата „Питу Гули“ живее веќе 57 години, од кои вели 30 години постојано некој се обидува да гради на земјиште кое не е предвидено за градење. Раскажува дека низ годините доаѓале амбасадори, политичари и разни големци, но секогаш се откажувале затоа што шумата не смее да се уништи. 

„Нема пат и не треба да има. Тој дел е пошумен за да го штити Скопје и населбата од природни непогоди. Не постои друг начин да има пат освен ако тој не поминува низ нашите приватни дворови и да се исече шумата. А, ако поминува низ нашите дворови кои се приватна сопственост, тогаш ние веќе нема да имаме двор. Често се зборува за правото на сопственикот да гради на купениот имот, но каде е нашето право да продолжиме да живееме на имотите кои се наша приватна сопственост? Доколку се дозволи неодговорно да се сече шумата на Водно, последиците можат да бидат смртоносни. Уште ли ќе зборуваме за правата на инвеститор да гради или ќе почнеме да зборуваме за правото да се зачува животот.“, вели Гранит Таќи.

Соседите во 2015 година ги издржаа и насилните обиди да се пробие пат низ шумата на тогашната владејачка партија ВМРО-ДПМНЕ која ги исцрта маркиците, но сегашната локална власт предводена од СДСМ ги стави пред свршен чин и му го поплочи патот на првиот инвеститор.

„За жал, по десет години поминати во преписки, жалби, барања, пополнување на анкетни листови и петиција од жителите на населбата Водно, а кои се однесуваат на криминално донесениот ДУП Градска четврт Ј07, блок 10, се уште сме сведоци на силеџиското однесување на урбаната мафија. Во време кога се говори за прогласување на Водно за заштитено подрачје, кога се бара суспендирање на криминално донесените детални урбанистички планови, Општина Центар дава дозвола за градба на објекти, пробивање нови улици и уништување на шумата Водно. Ќе стави ли некоја крај на ова дивеење?“, прашува Гордана Самоникова, жителка на улицата „Питу Гули“.

Засега само „Маркеза“ поднела и добила барање за градба. Останатите сопственици, велат од општина Центар, се’ уште не почнале процедура за добивање градежна дозвола.

Мистериозниот сопственик Филип Костиќ во дилови со Ивица Георгиевски – Фреди

Плацот на кој е издадена дозволата за градба претходно била сопственост на Богдан Георгиевски. Една година по донесување на ДУП-от, во 2015 година, сопствениците го огласуваат за продажба и го купува фирмата „Маркеза“ на лицето Филип Костиќ. Фирмата е регистрирана на домашната адреса на Костиќ на улицата „Петар Драпшин“ во населбата Кисела Вода. Претходно фирмата се викала „Аквамарина Парк“ и била регистрирана како угостителски објект. Во изминатите пет месеци Костиќ формирал уште две фирми – „КМ Трејд ДООЕЛ“ лани во декември и „Прајм Сервис ДООЕЛ“ во февруари годинава, од кои што едната е градежна.

Костиќ преку неговата фирма „Маркеза“ во изминативе неколку години влегол во деловен однос со градежната фирма „БИСИ ДООЕЛ“, сопственост на поранешниот функционер на ВМРО-ДПМНЕ Ивица Георгиевски. Од документите достапни во регистерот, се гледа дека фирмите на Георгиевски и Костиќ имаат склучени неколку нотарски договори за закуп. 

Последниот договори за закуп помеѓу „БИСИ“ и „Маркеза“ е склучен во март на сума од 500.000 евра, непосредно пред општина Центар да ја издаде дозволата за градба. „БИСИ“ на Ивица Георгиевски на 8 април подигнува кредит од Стопанска Банка во вредност од 4.300.000 евра, а како гаранција за кредитот ги заложува и побарувањата за закуп што ги има од Филип Костиќ.  

Ивица Георгиевски беше детално запознаен со најновите случувања на Водно, издадената дозвола за градба и негодувањата на комшиите од „Питу Гули“. На нашето прашање дали тој има некаква поврзаност со оваа инвестиција, тој нервозн одговори „Зошто сум ви јас приказна“.

Ме ставате во некои приказни со кои јас немам никаква врска. Како може да е прва дозвола за градба кога јас таму гледам дека се градат 20 куќи. Јас разгледувам повеќе локации за куќа на Водно. Можеби ќе градам, можеби ќе купам. Не разбирам каква тема гледате овде и не разбирам зошто правите тема каде што нема тема,“ рече Георгиевски во телефонски разговор со ИРЛ. Тој негира секаква поврзаност со оваа куќа.

ИРЛ стапи во контакт со вработен во фирмата „Маркеза“ кој вети дека ќе го извести Филип Костиќ за да не’ побара, но тоа не се случи до објавувањето на овој текст.

Парцелата на фирмата „Маркеза“ што се наоѓа во шумата на Водно

Незаконски ДУП

Деталниот урбанистички план за овој дел од Водно е донесен во јули 2014 година. Единствен ДУП кој го немаше потребното мнозинство, туку беше изгласан со 11 гласови ЗА, 11 ПРОТИВ и еден воздржан. Советниците од ВМРО-ДПМНЕ поддржани од уценетиот претседавач на Советот, Мирослав Шиповиќ, имаа кворум за да ги исцртаат локациите во заштитената зона на Водно. Во тој период Шиповиќ беше уапсен и притворен за случајот „Машинопромет“, а подоцна пуштен да се брани од слобода. 

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, во 2015 година обелодени дека ДУП-овите („Тасино Чешмиче“ и „Капиштец – Водно“) каде што се наоѓаат овие вредни парцели биле сменети само со цел „да се задоволат мегаломанските афинитети на премиерот Никола Груевски“.

Беше објавен и разговор меѓу Груевски и поранешниот министер за транспорт, Миле Јанакиески. СДСМ тогаш обвини двата спорни ДУП-ови „Тасино Чешмиче “ и „Капиштец – Водно“ биле менувани само со цел Груевски преку блиски фирми и оф-шор компании од Белизе и Лугано, да купи имот вреден 5 милиони евра.

Тогашниот градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски, се спротивстави на носењето на двата ДУП-ови и случајот го поднесе пред Уставниот суд, кој се прогласи за ненадлежен.

Жителите на улицата „Питу Гули“ се надеваа дека владата на СДСМ ќе најде начин да се спротивстави на узурпација на шумата на Водно и ќе им застане на патот на елитите кои сонуваат да живеат на скопскиот „Беверли хил“.

„Биодиверзитетот на и онака измаченото Водно дополнително ќе се уништи. Не ни очекуваме дека на градежните фирми и “сопствениците” ќе им биде гајле за животните и дрвјата кои живеат во шумата. Само да потсетиме дека Водно е свлечиште – како под Панорама што им попукаа потпорни ѕидови така и овде може истото да се случи. И да беше законски донесен ДУП-от за ова земјиште може и немаше да се буниме, но не е“, вели за ИРЛ Јасмина Арсова, жителка на улицата „Питу Гули“.

Парцелите за кои се отвора пат за градба се протегаат на површина од 12 илјади метри квадратни и на нив сега се наоѓа шума.