Press "Enter" to skip to content

ИРЛ осудени зошто судијката цени дека приватното право на Анѓушев е поважно од слободата на говор

Меѓународната федерација на новинари денеска испрати реакција и констатира дека оваа пресуда претставува неуспех на судијата да го стави јавниот интерес и интересот на граѓаните над интересот на моќните бизнисмени. Судијката Спировска Панева е позната по тоа што осуди новинари што го критикуваа поранешниот шеф на тајната полиција Сашо Мијалков. Судијката пред претставниците на еснафските здруженија и новинарите рече и дека и било тешко вака да одлучи, а потоа даде скандалозна…

Европска федерација на новинари бара судска транспарентност во случајот Анѓушев против ИРЛ

Реакцијата следува во рамки на механизмот „Брзи рекации за слободата на медиумите“ преку кој се следат состојбите и се реагира на кршење на слободата на медиумите во земји членки на ЕУ и земјите кандидати за членство.   Европската федерација на новинари (ЕФН) се приклучува на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), во осудата на одлуката на судијката Јованка Спировска Панева, која на 13-ти октомври 2023 година, го затвори за јавност судското…

Скандалозно судење со исклучување на јавноста во случајот Анѓушев против ИРЛ

Исклучување на новинари од судница е крајно опасно и неопходно е само во законски утврдени процедури, се вели во реакцијата на ЗНМ кое поднесе претставка до Судскиот совет за утврдување одговорност на судијката Јованка Спировска Панева. Судењето помина со низа скандали, а најголем дел од исказот на новинарката Сашка Цветковска не влезе во записникот од рочиштето. Во записникот дури и пишува дека емотивниот настап на господинот Кочо Анѓушев и’ дал…