Press "Enter" to skip to content

Битолското обвинителство ќе ја истражува набавката на скапите адитиви за РЕК Битола

Основното јавно обвинителство во Битола отвори предистражна постапка по допрен глас по сторијата на ИРЛ за набавка на адитиви за РЕК Битола. ИРЛ на 13 јуни објави истражување во кое откривме како јавни службеници во кризата виделе можност за профит преку сомнителни набавки за потребите на термоелектраните на јаглен во Битола и Осломеј во Кичево. „Основното јавно обвинителство Битола веќе води предистражна постапка во рамките на која проверува дел од…

Поштарката што наплаќаше тројни маржи од ЕСМ преку адвокати врши притисок врз ИРЛ

Маја Јорданова преку адвокатот Тони Менкиноски тврди дека ИРЛ објавило „определени невистини, аналогии и интерпретации“, но освен рецензија на нашето истражување и објаснување на нејзините емоции, тие не ги демантираат фактите објавени во текстот од 13 јуни насловен „Службеничка од пошта ги штитела електраните на ЕСМ од пепел, пеплосан државниот буџет“. Во својот допис наречен демант, а повикувајќи се на Законот за граѓанска одговорност за клевета и навреда, таа бара да го…

Службеничка од пошта ги штитела централите на ЕСМ од пепел, „пеплосан“ државниот буџет

Земјите ширум светот по пандемијата се соочија со нова криза – енергетската. Таа најсилно го погоди стандардот на сиромашните држави. Македонија не беше исклучок. Нејзините граѓани и денеска се соочуваат со последиците од вртоглавиот раст на основните животни трошоци предизвикан од растот на цените на енергенсите. Но, она што за едни претставувало криза, за други претставувало предност. ИРЛ открива како јавни службеници во кризата виделе можност за профит преку сомнителни…

Службеничка од Пошта добила бизнис од Електрани вреден 7 милиони евра

Маја Јорданова склучила три договори во вредност од речиси седум милиони евра за набавка на адитиви за јаглен за РЕК Битола и ТЕЦ Осломеј. Во сите тендери поштенската службеничка била единствен понудувач. Известува: Маја Јовановска/Илустрации: Лука Блажев Маја Јорданова од Велес пред три години е вработена во АД Пошта. Паралелно со државната служба, 34 годишната велешанка води и бизнис. Сопственичка и управителка е на компанијата „Браинкоде“. Токму оваа фирма е…