Press "Enter" to skip to content

ИРЛ

Распадот на ГТЦ: Како фамилијата Бајрам му пресуди на градскиот симбол

Во 2017 година СДСМ ќе постави директор на ГТЦ кој нема да е од партијата на Амди Бајрам. Ќе вети нов ред и поредок во градскиот симбол. Една од првите одлуки на новото раководство е вработување на нови 65 луѓе, меѓу нив и Валентина Бајрам, ќерката на Амди Бајрам. Баш тогаш нејзиниот брат ќе копа биткоини користејќи ја струјата на ГТЦ. Истовремено, менаџментот незаконски ќе им наплаќа поскапа струја на…

Брутално газење врз професионалните стандарди во едно нечесно интервју

Веќе подолго време новинарите на ИРЛ се предмет на вулгарни и нецивилизирани напади од страна на Оливера Јосифовска, сопруга на претседателот на Макпетрол Андреја Јосифовски, како еден од топ фановите на докторот Жан Митрев. Митрев е е огласувач во телевизијата Телма, поседувана од Макпетрол. Нивното семејство е дел од стоте најбогати луѓе во балканскиот регион, моќ којашто е неспоредлива со онаа на малите и непрофитни организации како ИРЛ. Преку националната…

Жан Митрев е обвинет за измама со умисла, можна казна до 10 години затвор

Доктор Жан Митрев и неговата приватна болница се обвинети за кривично дело „Измама“. Јавното обвинителство – Скопје по шестмесечна истрага собра докази дека кардиохиургот со умисла ги доведувал во заблуда пациентите кои се лекувале од КОВИД 19 дека методот хемофилтрација е безбеден и ефикасен лек против вирусот. Казната за ова кривично дело е затвор од една до десет години. Обвинението се темели на 283 сведоци, на кои лекарот треба да…

Што постигнавте во 2022? Истражувањата на ИРЛ со кои заеднички предизвикавме акција

2022 ќе ја паметиме како годината во која се обединивме со 600.000 граѓани за една заедничка цел – да предизвикаме значајни општествени промени кои ќе направат разлика во животот и живеачката на сите луѓе.  Благодарение на вашите пријави создадовме приказни кои предизвикаа различни институционални домашни и меѓународни реакции. Покажавме дека со ваша поддршка, нашата работа води кон промени, колку и тие понекогаш да се чинат бавни, па дури и невозможни.…