Press "Enter" to skip to content

Уставниот суд ја „замрзна“ изградбата на бензинската пумпа на „Пуцко Петрол“ во Карпош

Уставниот суд поведе постапка времено да ги запре сите активности околу детален урбанистички план во Карпош каде што беше предвидено компанијата „Пуцко петрол“ да изгради бензиска пумпа. За изградбата на оваа бензиска пумпа, компанијата иако нема одобрение за градба ја тужеше општината Карпош и доби отштета од 2.5 милиони евра. Од конечната одлука на судот ќе зависи дали општината ќе се спаси од нови барања за милионски отштети. Сите шестмина…

Судијката Славица Андреевска ја ослободи од вина компанијата „Слимлајн“

Жртвите, адвокатите и обвинителката во шок ја дочекаа пресудата со која сопствениците на „Слимлајн“ се прогласени за невини. Повеќе од 15 години, компанијата повеќе пати била фатена од надлежните инспекции како продава небезбедни суплементи кои содржеле антидепресиви, а во некои случаи и наркотици како што е утврдено од надлежните институции во Србија. Во 2018 година осомничените биле правосилно и осудени поради дистрибуција на суплементи со штетни и недозволиви супстанци, но…

Антикорупциска бара да не се исплати помошта на Еуроникел ДООЕЛ

Државната комисија за спречување на корупција смета дека владата треба да го раскине договорот за финансиска помош на Еуроникел ДООЕЛ кој е сопственик на кавадаречки Фени. Бараат и работaта  на оваа компанија да почне да биде надгледувана од Управата за финансиско разузнавање поради ризик за потекло на парите. Од Антикорупциска се сомневаат дека одредени функционери ја искористиле моќта за да овозможат Еуроникел ДООЕЛ да ја добие државната помош, иако првично…

ИРЛ, Арбнора Мехмети и Александар Манасиев добитници на наградите „Никола Младенов“

Тимот новинари од Истражувачка репортерска лабораторија (ИРЛ) денеска ја доби наградата „Никола Младенов 2020“ за Најдобра истражувачка сторија. Наградата е доделена за пакетот истражувања насловен како „Пандемско профитерство- другата страна на приказната за КОВИД 19“. Награди беа доделени и за „Најдобра фоторепортерска фотографија“ и „Најдобар иновативен новинарски производ“. Наградата за  „Најдобра репортерска фотографија“ ја доби фоторепортерската Арбнора Мехмети за фотографијата „Две патки поминуваат“, а за „Најиновативен новинарски производ’ ја доби…