Press "Enter" to skip to content

Париски градоначалник се соочува со затворска казна за корупција

Француското обвинителство побара казна затвор од седум години за поранешниот градоначалник на богатото париско предградие Левалоис, а за неговата сопруга четири години, тврдејќи дека тие двајца биле корумпирани, не плаќале данок и переле пари. Двојката, Патрик Балкани и Изабел Балкани кои се членови на централната десничарска партија „Les Républicains“ и пријатели на поранешните претседатели Никола Саркози и Жак Ширак, претседаваа со преубавото париско предградие на Левалоис-Перрет, околу 35 години. Канцеларијата…

ИРЛ интервју: Закон за млади за да не зависат од државните функционери

Македонија за прв пат подготвува Закон за младинско учество и младински политики. Идејата е да се зајакне учеството на младите во носењето одлуки кои директно ги засегаат. Повеќе од 30 луѓе работеле на оформување на предлог Законoт којшто беше најавен пред речиси две години. Работната група не се согласувала околу многу прашања, а се одлучувало со консензус, па затоа и било потребно повеќе време. Помеѓу членовите на работната група се…

Претседателот на Перу го доби гласот за антикорупциските реформи

Конгресот на Перу даде зелено светло за антикорупциските реформи на претседателот Мартин Вискара со глас за доверба, ослободувајќи ги тензиите откако тој се закани дека ќе го распушти законодавното тело ако гласот не успее. Кога Вискара повторно ги претстави своите идеи за борба против корупцијата минатата недела, неговите иницијативи дојдоа со ултиматум. Уставот на Перу му овозможува на Претседателот да повика на нови избори во конгресот по два неуспешни гласови…

Европа ни порача: Системот на образование е ранлив и корумпиран

Квалитетот на секое ниво на образованието е загрижувачки, а системот на образование останува ранлив на политичко влијание и корупција, стои во извештајот на Европската Комисија. Со имплементација на новиот Закон за високо образование е направен само ограничен напредок и потребни се значителни подобрувања во квалитетот на основното и средното образование. Ниедна од мерките предложени минатата година не се имплементирани и јавните расходи за образование, обука, млади и спорт не се…