Press "Enter" to skip to content

Став на нобеловецот Џозеф Стиглиц

„Се чини дека земјите кои најмногу страдаат од банкарската таинственост се земјите во развој. Истражувањето ‘Швајцарски тајни’ го потврдува она што експертите долго време го зборуваа: Швајцарија се согласи на автоматска размена на податоци со други развиени земји, но не и со сиромашните земји, а особено со оние кои би можеле да бидат дом на овие нелегални активности како што се клептократијата и корупцијата и можат да продолжат да цветаат…

Што треба да знаете за швајцарскиот банкарски систем

Со векови наназад откривањето информации за клиентите на банките во Швајцарија е граѓански прекршок. Првите закони што ја регулираат банкарската тајна датираат од почетокот на 1713 година, но во 1934 година, со усвојување на Федералниот акт за банки и штедилници познат како Законот за банкарство, Швајцарија направи откривањето информации за клиентите на банките да биде федерално кривично дело.  Концептот на швајцарската банкарска тајна потекнува од самонаметнатата политика на Швајцарија за…

Најчесто поставувани прашања: Што треба да знаете за податоците од „Кредит Свис“

1.Што се Швајцарски тајни? „Швајцарски тајни“ е проект, односно меѓународно истражување за една од најбогатите и структурно најважните банки во светот – Кредит Свис од Цирих. Истражувањето го работеа над 150 новинари од 48 медиуми ширум светот кои со месеци анализираа протечени информации за банкарски сметки во Кредит Свис. Добија податоци за повеќе од 18.000 сметки на кои имало над 100 милијарди американски долари. Швајцарија е земја која е позната…

Одговор од групацијата „Кредит Свис“ 

Како одговор на написите објавени од голем број медиуми, „Кредит Свис“ ја објави следнава изјава:  „’Кредит Свис’ остро ги демантира инсинуациите за наводните лоши деловни практики на банката. Објавените податоци се стари, а некои од нив датираат дури од 1940-тите години. Написите за тие сметки се засноваат врз нецелосни, неточни и селективно избрани податоци кои се извадени од контекст што, пак, води до тенденциозни толкувања на деловното однесување на банката.…