Press "Enter" to skip to content

Кичеец му пресуди на обвинителот Арсим Адеми

Гостиварскиот обвинител Арсим Адеми доби само три гласови од Советот на јавни обвинители и нема да биде дел од Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција. За Адеми гласаа само членовите Фаик Арслани, Арбер Исаку и Коле Штерјев.  На денешната седница, Советот на јавни обвинители доверба им даде на досегашните обвинители од тимот на Вилма Русковска кои беа реизбрани со мандат за уште четири години. Во обвинителството се враќаат…

Најлошиот студент и миленик на шефовите кој го спаси Кичеец сака да гони организиран криминал

Обвинителот кој беше јавно критикуван поради контроверзната спогодба со Зоран Милески – Кичеец посака да стане дел од таканаречената елитна обвинителска единица, одделението за гонење организиран криминал и корупција. Две работи ги поматија сметките на амбициозниот гостиварски обвинител. Првата е решителноста на членовите на Антикорупциската комисија да ги истражат сомнежите за корупција во постапувањето во случајот со Кичеец. Втората е тоа што обвинителот Арсим Адеми од Гостивар е најниско рангираниот…

Ацо Колевски е новиот претседател на Советот на јавни обвинители

Обвинителот Ацо Колевски денеска е избран за претседател на Советот на јавни обвинители. Колевски бил единствен пријавен кандидат и е избран едногласно. По започнувањето на вчерашната постапка за разрешување на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, Колевски денеска не сакаше да одговори дали Советот ќе избере нејзин наследник. „Советот одлуките ги носи со мнозинство гласови, така што, доколку ова прашање се постави во работата на Советот јас ќе го изнесам на…

Советот на јавни обвинители ја започна постапката за разрешување на Јанева

29.8.2019 година Советот на јавни обвинители ќе започне постапка за разрешување на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева. Претседателот на Советот Коле Штерјев, по денешната седница изјави дека оваа одлука била донесена едногласно. Советот должен е да подготви извештај за утврдената фактичка состојба и за основите за разрешување, кој ќе го достави до Собранието. По комисиското разгледување на извештајот и по претходна согласност на четирите партии со најголем број пратеници, Собранието…