Press "Enter" to skip to content

Дескоска: Гласот на судството се слуша само кога се работи за пари

Според министерката, Рената Десковска гласот на судството се слуша само кога станува збор за распределбата на парите и вели, луѓето од судската власта имаат најмалку кредибилитет да зборуваат кога довербата во нив е на најниско ниво. Нејзината реакција следи по протестот на судската администрација за додатоците на плата. Навистина е непријатно, рече министерката, кога во рамки на судството се јавуваат конфликти, внатре меѓу различни групи за начинот на поделба на…

Порастот на пензиите може да се толкува како предизборен потег – Finance think

Економистите од Институтот за економски анализи „Finance think“ ја коментираат најавата на Владата за зголемување на пензиите од 700 до 900 денари. Според нив, износот што Владата ќе треба да го префрли за зголемување на пензиите е висок и е над законски утврдениот праг. Од таму предупредуваат дека се доведува во ризик доследната имплементација на пензиската реформа. Од „Finance think“ посочуваат дека „порастот на пензиите над очекуваниот максиум креира дополнителни…

СДСМ и ВМРО ДПМНЕ кога гласаат за сопствените интереси: Широка партиска коалиција за права и привилегии

Кога ќе стане збор за намалување или зголемување на привилегиите на политичарите, тогаш тие секогаш имаат идентичен став. Од позиција на власт или опозиција, и партиите и нивните преставници брзо и тивко се усогласуваат за законите со кои се регулираат нивните права. Така беше кога во неколку наврати кога во Парламентот се гласаа измени во Законот за пратеници, Законот за финансирање на политички партии, Законот за слободен пристап до информации…

На сметката на Меѓународниот сојуз ги нема парите за кои Силјан Мицевски тврди дека ги префлил

На сметката на Меѓународниот сојуз на Бојан Јовановски, нема ни трага од парите за кои бизнисменот Силјан Мицевски денеска тврдеше дека ги префрлил на сметката на невладината, а не на пензионерката Лилјана Тодоровска. Истражувачка репортерска лабораторија пред речиси еден месец ги побара годишните сметки на оваа организација и од нив може да се види дека за две години колку што постои Меѓународниот сојуз имало вкупно 5.500 евра. Ова е втор…