Press "Enter" to skip to content

Вилма Русковска по втор пат отвора истрага за АД МЕПСО

Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција по втор пат најавува истрага за АД МЕПСО. Првиот пат по објавување на Ревизорскиот извештај за оваа институција пред две години и денес по допрен глас, односно откако од ветрот се распадна фасадата вредна 11 милиони евра. Откако под налет на посилен ветер падна дел од фасадата на АД МЕПСО, Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција реши да отвори истрага…

Управните одбори нема да бараат одговорност од директорите за случаите на непотизам

Антикорупциската комисија е осамена во борбата со непотизмот. Нема поддршка од владините функционери кои се именувани во Управните и Надзорните одбори на државните фирми. Во ниту една институција во која беа утврдени роднинско – пријателски вработувања нема да бараат одговорност од директорите. Ваков одговор добиле антикорупционерите од Управните и Надзорните одбори во МЕПСО, ЕЛЕМ АД Аеродроми, Централен регистар, Совет на јавни обвинители и други. Директорите од кои нема да се…

Далеку полесно се станува државен директор отколку обичен референт

Нема закон кој ги обврзува Владата и локалната самоуправа при процесот на членови во раководните структури во државните претпријатија, укажува најновото истражување на Центарот за граѓански комуникации. Ова практично значи дека власта може без конкурс и (ако сака) нетранспарентно да избира свои блиски луѓе во државните претпријатија, освен директорот, за најразличен интерес. Ова се однесува на сите влади досега. Владата и локалната самоуправа како основачи на претпријатијата, не објавуваат огласи…

Никола Додевски – најплатен адвокат од државни пари

Никола Додевски со години бил најплатениот адвокат од државните институции. Тој не само што во суд ги бранеше ВМРО-ДПМНЕ и лично поранешниот премиер Никола Груевски, туку бил и на платниот список на повеќе државни компании. Најголем ќар имал од Ј.П. Водовод и канализација – Скопје, односно за три години (2016, 2017 и 2018 година) му се исплатени вкупно 272.876 евра. Додевски бил водечкиот адвокат според исплатените суми и на државните…