Press "Enter" to skip to content

Малата депонија со токсичен линдан во Охис ќе се чисти 2 години

Во дворот на хемискиот гигант Охис, во општина Кисела Вода, со децении се закопани илјадници тони токсичен линдан, распоредени во две депониии. Познати како големата и малата депонија, тие заедно заземаат околу 60.000 тони контаминирана почва. Овој месец Организацијата за индустриски развој на Обединетите Нации распиша меѓународен тендер за чистење на малата депонија. Од Канцеларијата за неразградливи органски загадувачи – ПОПС при Министерството за животна средина и просторно планирање велат…

Депонијата „Дрисла“ од денеска во сопственост на Град Скопје

Депонијата „Дрисла“ од денеска се враќа во сопственост на Град Скопје. По речиси седум години судски постапаки меѓу компаниите кои сакаа да бидат приватен партнер во најголемата депонија на Балканот, Градот Скопје на денешната седница на Советот донесе одлука „Дрисла“ да работи без концесионер и да биде под капата на Градот. Советниците од Градот денеска гласаа за две одлуки. Првата со која бара поништување на одлуката со која е Дрисла…

Италијанците од Дрисла од Шилегов бараат втора шанса за депонијата

По седум години поминати без да инвестираат ниту едно евро од ветените 73 милиони, сопствениците на италијанската компанија „ФЦЛ Амбиенте“, на средба со градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов барале да добијат уште една шанса да ја модернизираат депонијата. Италијанците затропаа на вратата на градското собрание откако Шилегов најави дека новоформирана комисија ќе избере нов приватен партнер на Градот кој ќе инвестира во депонијата. Италијанската компанија „ФЦЛ Амбиенте“ во понудата која…

Ниту денар инвестиција во Дрисла, а Италијанците се подготвуваат да произведуваат струја

Италијанската компанијата „ФЦЛ Амбиенте“ која е концесионер на Дрисла во првите пет години требаше да инвестира 73 милиони евра. Иако досега од најавените инвестиции нема ништо, Италијанците заедно со партнери од Лондон пред еден месец отворија фирма за производство на струја До 2016 година депонијата Дрисла ќе стане модерна европска депонија и ќе работи по стандардите на италијанската депонија „Белведере“. Оваа изјава на Коце Трајановски, поранешен градоначалник на Скопје дадена…