Press "Enter" to skip to content

Граѓаните против коцкарската индустрија: Како македонската влада стана зависна од коцкање

Дури и апатичните и безнадежни граѓани со интерес ја следеа борбата помеѓу граѓанското движење против коцкањето и коцкарските корпорации. Интересот на јавноста беше очекуван – трансформацијата на урбаниот пејзаж, во кој доминираат казина, обложувачници и таканаречени продавници за пари, веќе подолго време ги вознемирува и најотпорните на она што се перцепира како дневна политика. Движењето, кое се роди во Мала Речица, а ги освои симпатиите на сите граѓани во земјата,…

Луѓето во Зајас копнеат по канализација, но ќе добијат грандиозен парк

Ќе се гради со општински и државни пари, а изведувач е фирма на пријател на лидерот на ДУИ Али Ахмети. Документите кои што ги прибра ИРЛ покажуваат дека власта со леснотија доделила половина милион евра на проект испишан на половина страница, со апсурдни образложенија и многу промашени букви. Градоначалникот Фатмир Дехари тврди дека предлогот бил на жителите, но жителите велат дека не сакаат парк, туку пристап до основните сервиси како пат,…

Тајното живеалиште на кичевскиот градоначалник во зградата на сватот на Ахмети

ИРЛ откривa дека Фатмир Дехари живее во стан од 172 квадрати во нов станбен комплекс во Кичево, а не во семејната куќа во селото Србица. Станот се води на фирмата „АС Сењак“ во сопственост на бизнисменот Селаудин Арифи. Фирмата „АС Сењак“ е во топ петте фирми со најмногу тендери од општината, а сопственикот Арифи е во сватовска врска со лидерот на ДУИ Али Ахмети. Известува: Маја Јовановска / Илустрации: Лука…

Слава на критичната мисла: Најважните истражувања на колегите што ја обележаа 2023 

Истражувачкото новинарство е интензивно и побарува многу ресурси, време, пари и новинари со соодветни вештини. Ретко кога е лесно или едноставно, па затоа дел од медиумските организации се соочуваат со ограничувања во ресурсите од секој аспект и даваат приоритет на брзи и таканаречени исплатливи вести. Но, вистинските причини за исклучувањето на критичното и длабинското новинарство од уредувачката политика има мрачни и нечесни мотиви. Поголемиот дел од индустријата свесно избира да…