Press "Enter" to skip to content

Апелацискиот суд го враќа случајот со пожарот во модуларната болница на повторно судење поради невнимателно утврдени факти во пресудата

Повторно ќе им се суди на директорите на болницата во Тетово, во која за време на ковид пандемијата во пожар изгореа 14 луѓе. Пресудата на Судот во Тетово била нејасна, одлучи Апелациониот суд во Гостивар. За причините за пожарот, обвинителството за гонење организиран криминал и корупција повеќе од две години води предистрага. На повторно судење се враќа дел од предметот против двајцата директори на Тетовската болница за случајот со пожарот…

Дипломати во сенка – почнува нов меѓународен проект посветен на почесните конзули

Меѓународниот конзорциум на истражувачки новинари, Пропублика и 59 медиумски партнери од 46 држави меѓу коишто и Истражувачката репортерска лаборатија (ИРЛ) го почнаа новиот меѓународен истражувачки проект  „Дипломати во сенка“.  Меѓу првите идентификувани проблематични почесни конзули во Македонија кои што својата позиција ја користеле за туркање проблематични агенди на странски служби е поранешниот македонски почесен конзул на Руската федерација Сергеј Самсоненко. За проектот Истрагата во која што се вклучени 160 новинари…

Хаос на пазарот со нафтени деривати, се изрекуваат казни, но се преќутуваат системските пропусти

Се увезувал мазут со лажни тарифни броеви, се произведувал и дистрибуирал мазут од отпадни гуми, едни фирми немале лиценци, но слободно тргувале, други оперирале со несоодветни складови или ги прекршиле техничките услови за задолжнителни залихи, а се пронашле и отстапувања од параметрите за мазут. Додека власта тврди дека законите се европски, од Европската комисија за спроведување на Зелениот договор за ИРЛ и ОЦЦРП велат дека тие ќе се вклучат да…

Заговор против воздухот или како Македонија остана последната европска депонија

ИРЛ и партнерите откриваат како опасното загадувачко масло заврши за загревање на болниците во Северна Македонија. Причините за ова лежат во конфузните регулативи и минималните контроли. Автори: Сашка Цветковска, Давид Илиски, Ивана Настеска, Павла Холчова; Илустрација: Лука Блажев; Дополнително известување: Наташа Томиќ и Нермин Кулоглија Партнери:  Меѓународен проект за известување за организиран криминал и корупција (OCCRP), Чешки Центар за истражувачко новинарство (Investigace.cz);  Партнери за публикација: Дојче Веле – сервис на…