Press "Enter" to skip to content

Малтешката Пилатус Банка затворена поради обвиненија за измама

Европската централна банка и ја одзеде лиценцата на Пилатус Банка во Малта, откако нејзиниот претседател беше уапсен во САД поради обвиненија за перење пари. Управата за финансиски услуги на Малта го објави овој потег, велејќи дека ја повикале Европската Централна Банка да преземе акција. Новинарот Дафне Каруана Галиција, која пред една година беше убиена од бомба во автомобил, ја обвини банката за обработка на коруптивни плаќања. ЕУ ја истражува банката…

Данска Банка: Убиен свиркачот кој го обелодени скандалот со перење пари

Во 2006 година, првиот заменик-претседател на Руската Централна банка, Андреј Козлов, се обиде да ги извести властите во Естонија за шемата на перење пари, која беше создадена во балтичкиот финансиски систем. Три месеци подоцна, тој беше мртов, на возраст од 44 години, а шемата подоцна ќе биде откриена како скандалот од Данске банка во вредност од 200 милијарди долари, според „Daily Beast“. Данска Банка, Талин (Фото: Pjotr Mahhonin, CC BY-SA 4.0)…

Манекенката, мафијата и убијците на Јан Куцијак

Во втората половина на февруари 2018 година, Јан Куцијак, млад истражувачки новинар од Словачка, беше убиен од само еден куршум. Неговата вереница беше убиена покрај него. Кога телата на младиот пар беа откриени, словачките новинари останаа запрепастени.  Најпознатите словачки политичари, неодамна беа критикувани за нивниот отворено непријателски однос кон независните новинари, но ниеден новинар досега не бил убиен поради својата работа. Полицијата вели дека парот бил убиен од еден или…

Станко Суботиќ ќе заработи најмалку 28 милиони евра од концесија на аеродромот во Белград

Новинар: Драгана Пеќо КРИК (www.krik.rs) Српскиот бизнисменот со криминални врски Станко Суботиќ ќе заработи најмалку 28 милиони евра од концесија на аеродромот во Белград, открива порталот КРИК од Србија. Иако владата на Србија го крие договорот за концесија, новинарите на КРИК дојдоа до документи кои покажуваат дека значаен дел од парите за инвестирање ќе бидат потрошени за купување на земјиште за проширување на аеродромот, а сопственикот на најголем дел од…