Press "Enter" to skip to content

Мрсно платената орбанова пропагандна машина под истрага за перење пари

Рекламите за маслиново масло , како и други реклами кои постојано се емитуваат на Алфа веќе се предмет на истражувања и во унгарските медиуми. Документите на партнерите покажуваат за прв пат како огромните суми за реклами се префрлале во Македонија во про-орбановите медиуми за реклами на фирми од Унгарија кои ниту имаат вработени ниту имаат приходи. Пишуваат: Сашка Цветковска од ИРл, Бланка Золди од Директ 36 Унгарија и Анушка Делиќ…

Непостоечкиот имот во Хрватска и руските милионски врски

Оваа истражувачка приказна е изработена од страна на партнерите на ИРЛ Македонија во Словенија и Хрватска, “Остро”. Приказната за корупција и организиран криминал претходно беше договорена за објавување со неколку медиуми во Хрватска, но поради притисокот врз медиумите од страна на моќни лица од политиката и бизнисот, истражувањето на колегите од “Остро” беше цензурирано во хрватските медиуми. ИРЛ во духот на солидарноста ја реобјавува приказната за богатиот хрватски бизнисме Михајло…

Унгарски трговски куќи на Балканот: Како приватни фирми и сојузници на Виктор Орбан профитираат од државни зделки

Приватни фирми блиски до сојузниците на Орбан  ги работат таканаречените унгарски трговски куќи на Балканот, проект на Унгарската влада. По многуте контроверзии во Унгарија за нетранспарентно трошење на буџетски средства за приватни компании кои се дел од овој проект, владата распиша нов тендер. Го добија истите лица, а меѓу нив е и Македонецот Сашо Јанакиевски и неговата компанија „Еко Клуб“ . Прочитајте го истражувањето на партнерската организација на ИРЛ Македонија…

Тајниот план на Груевски за македонски офшор се правел со лондонска фирма која перела пари за Иран

Протечените емаил пораки од лондонската фирма Formation House покажуваат како Груевски планирал офшор зона во Македонија по примерот на Гамбија. Требало да се вика Трејд Парк Македонија. Лажни банки и тајна регистрација на фирми се дел од сценариото дизајнирано од лондонскиот консалтинг чијшто основач беше обвинет дека перел пари за ирански нафтени компании кои биле под санкции на САД и ЕУ, за шведскиот организиран криминал и низа светски измамници. Идејата…