Press "Enter" to skip to content

Полициските документи за убиството на Јан Куцијак ќе бидат отворени за новинарите

Бруталното убиство на новинарот Јан Куцијак и неговата вереница Мартина Кушнирова, кое се случи на 21 февруари минатата година, ги шокираше новинарите ширум светот. По убиството, „Мрежата за известување за организиран криминал и корупција“ (OCCRP), Истражниот центар на Јан Куцијак „Актуелноста.ск“ и многу други медиумски организации започнаа проект со кој ја продолжија истражувачката работа на Куцијак, а истовремено и го истражуваа убиството на младиот пар, обидувајќи се да ги  пронајдат…

Како украинските „тролови“ произведуваат лажни вести

Новиот млад претседател на Украина Володимир Зеленски – познат на западот како амбициозен реформатор – со голем ентузијазам ги користи социјалните медиуми. Тој ги користеше своите „богати“ и популарни профили на Инстаграм и Фејсбук за да стигне до голема публика за време на неговата неодамнешна изборна кампања. Тој не застана тука. Неколку месеци по неговата убедлива победа на изборите во април, објавите на Фејсбук на Зеленски сè уште добиваат десетици…

Комичарот кој стана претседател на Украина – романтична приказна или игра на олигархијата

Пријатели од детството, продуцентите на неговото телевизиско шоу, бизнис партнери и адвокатот на олигархот Игор Коломајски се дел од луѓето кои новиот украински претседател ги одбра за свои најблиски соработници  и им додели високи државни функции. „Перспективите од овој избор се многу лоши“, вели Адриан Каратниички од Атлантскиот Совет реферирајќи за изборот на Зеленски на Андреј Богдан,  адвокатот на озогласениот олигарх. Овие вести дојдоа непосредно откако Зеленски – поранешен комичар…

Убиство во Виена

Во последните денови од 2008 година, Ерих Ребасо, австриски адвокат, испрати писмо до седиштето на федералната криминална полиција во Виена, највисоката агенција за спроведување на законот во земјата. Содржината на писмото беше невообичаена – татко на четири деца открива информации за нелегални активности против самиот себе. “Длабоко жалам што бев користен за криминални цели и сум подготвен да го поднесам случајот до надлежните органи”, беше заклучокот од петте страници исповед…