Press "Enter" to skip to content

Имам што да кажам: Младите за МКЦ

Младинскиот тим на Истражувачката репортерска лабораторија реши да ги праша младите кое е нивното мислење за Младинскиот Културен Центар како институција и како тие се чувствуваат во врска со политичката пресметка околу директорското место на МКЦ. Разговаравме со неколку млади музичари и со една вработена во институцијата, се со цел да дознаеме како скорешните случувања влијаат на младите. Иако станува збор за Младински центар, во целата лавина на реакции по…

Имам што да кажам: Сите сме потенцијални жртви на трговија со луѓе, не биди игнорантнен кон криминалот

Младинскиот тим „Крик“ на Истражувачката репортерска лабораторија секоја недела ќе емитува интервјуа и анализи чија мисија е да ги прикажат големите проблеми од сферата на владеењето на правото и борбата со корупција преку потребите и проблемите кои ги мачат младите. Дел од нашата мисија е да им дадеме глас и видливост на идните лидери во јавниот живот и да го претставиме неискористениот потенцијал на храбрите, прогресивни млади кои останаа во…

ИРЛ интервју: Закон за млади за да не зависат од државните функционери

Македонија за прв пат подготвува Закон за младинско учество и младински политики. Идејата е да се зајакне учеството на младите во носењето одлуки кои директно ги засегаат. Повеќе од 30 луѓе работеле на оформување на предлог Законoт којшто беше најавен пред речиси две години. Работната група не се согласувала околу многу прашања, а се одлучувало со консензус, па затоа и било потребно повеќе време. Помеѓу членовите на работната група се…

Имам што да кажам: Урбаната мафија не е мистерија, тоа се институциите и инвеститорите

Младинскиот тим „Крик“ на Истражувачката репортерска лабораторија секоја недела ќе емитува интервјуа и анализи чија мисија е да ги прикажат големите проблеми од сферата на владеењето на правото и борбата со корупција преку потребите и проблемите кои ги мачат младите. Дел од нашата мисија е да им дадеме глас и видливост на идните лидери во јавниот живот и да го претставиме неискористениот потенцијал на храбрите, прогресивни млади кои останаа во…