Press "Enter" to skip to content

Како медиумите и институциите потфрлија во случајот Пепелиште: Групен карантин за само десет Роми

Групниот карантин  во касарната на Криволак наменет за двесте граѓани кои од преминот Деве Баир требаше да бидат пречекани и спроведени со армијата имаше цел да ни покаже дека институциите се сериозни и на готовс во борбата со КОВИД-19. Наместо тоа, и по три дена јавноста уште се занимава со мистериозниот случај за тоа како од 200 патници, се случи само десет да бидат пратени во карантин и тоа сите…

Македонија во вонредна состојба: Што значи тоа

Целата држава од денес се наоѓа во вонредна состојба. Владата му предложи на претседателот Стево Пендаровски, а тој одлучи да прогласи вонредна состојба. Вонредната состојба ќе трае 30 дена. Пред истекот на овие 30 дена, Владата ќе му достави на Претседателот извештај за ефектите од дотогаш преземените мерки и образложение за потребата од евентуално продолжување на вонредната состојба за дополнителни 30 денови. „Како држава и граѓани не’ очекуваат тешки денови. Јас…

Би-би-си репортажа: Што научиле државите од поранешна Југославија од смртоносната епидемија од 1972

Во време на големи кризи како епидемиите, сите очи се свртени кон институциите на системот. Тогаш сите сфаќаат колку е важно да се има не само институции поставени на здрави темели и експертиза, туку и институции од довербва.  Системите кои се вакви учат од претходните искуства. Во време на глобална пандемија од Корона вирус, подготвивме превод на оваа репортажа од Би-би-си којашто укажува колку е важен квалитетот на институциите кои…