Press "Enter" to skip to content

ИРЛ за „Нечиста крв“ ја доби првата регионална ЕУ награда за истражувачко новинарство

Истражувачката репортерска лабораторија (ИРЛ) го освои првото место на регионалните ЕУ награди за истражувачко новинарство за документарниот филм „Нечиста крв“ кој е изработен во копродукција со Македонскиот јавен сервис (МРТВ).  На церемонијата која се одржа денеска во Сараево наградата ја додели Јохан Сатлер, шеф на делегацијата на ЕУ во Босна и Херцеговина кој рече дека наградената новинарска сторија разоткри важна тема од јавен интерес.  „Посветеноста на новинарите да разоткриваат неправилности…

„Златна касичка“: Наградата што никој не сака да ја добие

Помогнете му на вашиот омилен антагонист да ја добие наградата „Златна касичка“ Тимот на ИРЛ го создаде проектот „Редакција“, а за наша среќа, на граѓаните им се допадна она што го правевме. Токму вашата поддршка и доверба помогна овие важни откритија да допрат до мнозинството и да ги притиснат институциите да реагираат. Нѐ чекаат уште многу заеднички битки за вистината, а за крајот на годинава смисливме еден поинаков начин тој…

Поткаст: Енергетска криза за граѓаните, политичко-културолошка криза за партиите

Енергетската криза повеќе од една година е составен дел на македонското секојдневие. Политичарите лани не успеаја да го предвидат енергетското цунами, што неминовно придонесе цените на основните производи (леб, млеко, јајца, месо) да пораснат до таа мера за да станат луксуз. Обичните граѓани сметаат дека политиката – пратениците, владејачките и опозициските партии ги изневериле зашто во моментот кога наѕираше енергетската криза лани летото политичарите се занимаваа со локалните избори. Координаторите…