Press "Enter" to skip to content

Одговор на Марјан Забрчанец на отвореното писмо на наставничката по етика и граѓанско општество

По повод денешниот штрајк на просветните работници под закрила на Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК), денеска ИРЛ објави писмо на наставничка од основното училиште “Владо Тасевски” од Скопје. Професорката Симона Петковска Илиеска се осврна на коментарот на посебниот советни во кабинетот на претседателот на Владата Марјан Забрчанец, којшто вчера на социјалните мрежи упати критика до штрајкувачите. Во продолжение прочитајте го одговорот на советникот до наставничката. На овој линк…

Арсеновски: Покачувањето на платите никогаш не е доволно

Перо Арсеновски, директорот на основото училиште „Лазо Ангеловски“ во Ново Лисиче, придружуван од министерот за образование Арбор Адеми и градоначалналникот на општина Аеродром Златко Марин рече дека покачувањето на платата никогаш нема да биде доволно. „Ако е до мене, никогаш не е доста“, но во моментот е тоа, тоа. Други го кажуваат тоа“, одговори Арсеновски на новинарско прашање дали покачувањето од 5% за овој месец е доволно. Првиот ден во…

Отворено писмо до Марјан Забрчанец од просветен работник

Зошто штрајкуваат професорите кога платата им пораснала, ќе се прашаат владините функционери во пресрет на денешниот најавен штрајк на СОНК во образованието.  Во септември 2018 година просветарите добија покачување на платите за 5%. Во септември 2019 се активира ново покачување за уште 5% или вкупно раст на платата за 10.8% во споредба со пред една година. Владата и СОНК разговараат за нови покачувања во 2020 година. Која е причината да…

СОНК: Не се откажуваме од нашите барања за зголемување на платите на просветните работници

Претседателот на Синдикатот за образование, наука и култура, Јаким Неделков изјави дека тие немаат намера да се откажат од барањата за зголемување на платите на просветните работници. „Ако во периодот што следи септември не најдеме заемно прифатливо решение во однос на нашите барања, на почетокот на октомври ќе донесеме одлука што понатаму. Значи не се откажуваме од нашите барања за зголемување на платите на просветните работници на сите нивоа“, вели…