Press "Enter" to skip to content

Манипулација со бројки: Градска куќа има место за 450 вработени

ВМРО-ДПМНЕ најавија објект за 650 вработени, СДСМ тврдат дека има место само за 350 градски административци. Двете страни ги користеа бројките за да ги поткрепат своите спинови, едните да ја оправдаат зделката, другите да го одбранат објектот којшто го изградија. А вистината, како и по обичај, некаде на средина. Според „Проектната документација“ која ИРЛ ја доби од Град Скопје, во Градската куќа има место за 450 вработени, односно 200 помалку…

Градската куќа забранета за медиумите, локацијата атрактивна за инвеститорите

ИРЛ побара Градот Скопје да дозволи да влеземе во новата Градска куќа со цел да видиме каква е тазе завршената и скапа зграда за која Коце Трајановски потроши 20,5 милиони евра, а Петре Шилегов ќе ја продава за нешто повеќе од 12 милиони. Градот не дозволи влез за јавноста, барем не засега. ИРЛ ја посети локацијата. Урбанистичкиот план на Градска куќа и предвидел соседи – хотели и деловни комплекси, но…

Имам што да кажам: И оние кои заработуваат од аерозагадувањето го дишат загадениот воздух

Проблемот со аерозагадувањето е актуелен само во зимските денови, кога ситуацијата е екстремно алармантна. Но тој проблем постои и опстојува во текот на целата година, само за да ја доживее својата кулминација за време на поладните денови. Младинскиот тим на ИРЛ одлучи да поразговара на оваа тема со неуморниот борецот за чист воздух, Горјан Јовановски, околу причинителите, но и одговорноста на институциите како соучесници во овој злостор во кој жртвата…