Press "Enter" to skip to content

Мерит систем на власта: Партиска книшка и лојалност кон лидерот

Најтешко е да се освои власта. Потоа се е предвидено и познато. Ветувањето во изборната кампања за „едно општество за сите“ паѓа во вода со првото именување на директор во државна институција. На раководна позиција најчесто доаѓа лојален член на владејачка партија и покрај задолжителните конкурси. Крај на клиентализмот требаше да стави Законот за висока раководна служба според кој директорите ќе се бираат според професионални, а не партиски заслуги. Но,…

Комотни функционери, изолирани антикорупционери

Антикорупциската комисија останува изолирана од другите институции кои треба да и’ бидат логистика во борбата против корупцијата. Членовите на ДКСК немаат пристап до базите на ниту еден државен орган од каде можат да црпат податоци за имотната состојба на функционерите. Речиси две години Комисијата не успеа да набави софтвер кој ќе ја поврзе со 17 други институции, како МВР, УЈП, Катастар, Централниот депозитар за хартии од вредност и други. „Во…

Комисиски шампиони: Садула Дураки

Садула Дураки и е повеќе од контроверзен во јавноста. Неговите непристојни испади и никакви резултати како министер за животна средина не ја спречија владата да го назначи за заменик премиер во владата или вицепремиер задолжен за Министерството за политички системи и односи со заедниците. Но, тоа не е се. Садула Дураки е и политичарот со најмногу членски и претседателски позиции во владините комисии. Тој учествува во одлучувањата за вработувања и…

Бугарската влада ги заплашува и малтертира новинарите на „Бивол“

Бугарските власти го возвраќаат ударот кон новинарите чии истраги доведоа до отворање на скандалот „ApartmentGate“ во кој беа вклучени неколку членови на бугарската влада, вклучувајќи го и новиот министер за правда и шефот на Антикорупциската комисија. Првите истраги кои беа објавени во март покажаа дека членови на високи позиции во владејачката партија Граѓани за европски развој на Бугарија (ГЕРБ) купувале луксузни недвижнини далеку под пазарната цена. Кратко време откако скандалот…