Press "Enter" to skip to content

Катица Јанева најавуваше кандидатура за нов мандат, денес поднесе оставка

Шефицата на Специјалното јавно обвинителство Катица Јанева поднесе оставка, која ќе се активира кога партиите ќе се договорат за нејзиниот наследник и ќе го донесат новото законско решение. „Со месеци ги следам медиумските прилози за преговорите меѓу работните групи на политичките партиите за иднината на Специјалното јавно обвинителство. Еве, денес ја користам приликата да ја информирам јавноста дека јас нема да дозволам моето име да биде искористено за нечие алиби…

Владата од СЈО прави опашка на ОЈО – бомбите ќе станат неупотребливи

Катица Јанева и останатите обвинители, и тоа под услов да бидат избрани, ќе добијат и шеф и лимитирани ингеренции. Со закон на владата СЈО повеќе нема да е независна институција, туку обвинителство кое ќе биде под управата на Државното јавно обвинителство водено од Љубомир Јовевски.  Во сите случаи за кои СЈО поднесе обвинение до 30 јуни 2017 година како докази можат да се користат прислушуваните разговори. За истрагите и предметите…

СЈО допрва ќе гради став за измените во Кривичниот законик

Пратениците од власта ги изгласаа измените во Кривичниот законик кои директно влијаат на дел од случаите на Специјалното јавно обвинителство. СЈО допрва ќе гради мислење дали овие измени ќе им ги урнат судските предмети и дел од обвинетите ќе добијат поблаги казни. ИРЛ побара од Специјалното јавно обвинителство и главната обвинителка Катица Јанева да го споделат нивниот став со јавноста во врска со овие измени. Прашање од ИРЛ: Како измените…

СЈО: Почеток на уште една приказна за изневерените очекувања

По серија постапки на СЈО веќе тоа не можеме да го кажеме, сега тоа е обвинителство што реагира на импулсите од политиката, како што се последните одлуки околу притворите во случајот Империја. СЈО веќе не е специјално, Владо Апостолов, новинар во БИРН.