Press "Enter" to skip to content

„Разговор во Редакција“: Инфлација на оценки, комерцијално учење и длабок јаз помеѓу средношколците

Изразена средношколска сиромаштија, врсничко насилство кое не запира во училиште туку продолжува и на социјалните мрежи. Јазот помеѓу сиромашни и ултра богати средношколци се продлабочува. Сегашните матуранти половина од четирите години средно образование го поминаа дома поради пандемијата и заканите од бомби што неминовно влијаеше на нивниот социјален живот. Гости во поткастот „Разговор во Редакција“ се матурантите Лука Павиќевиќ и Јана Попова како и професорката во гимназијата Раде Јовчевски Корчагин,…

Анкета: Корупцијата и неспособноста на власта и опозицијата се виновни за кризата

Во Македонија 30 години системски се разградува енергетскиот сектор. Од земја во која во времето на социјализмот се градеа енергетски објекти, транзициските политичари ја претворија Македонија во држава во која енергетската независност и развојот на овој сектор е само на хартија и тоа во изборните програми на партиите. После секои избори, развојот на енергетскиот сектор се сведуваше на тоа политичари или блиски роднини и пријатели на политичари да увезуваат електрична…

Повик до граѓани: Помогни ни да ја истражиме одговорноста за енергетската криза

Драги сограѓани, потребна ни е вашата помош за да ги разбереме и истражиме вистинските ефекти од енергетската криза врз животот и животниот стандард на луѓето. Во потрага по одговорност, подготвивме кус прашалник кој ќе ни помогне да ги идентификуваме вашите најголеми стравови и проблеми за престојната зима. Вашите одговори ќе ни помогнат да ги поставиме вистинските прашања и да направиме стории  и истражувања кои ќе дадат точна слика за проблемите…

Заев: Треба да учиме од мисијата на Папата за борба против нееднаквоста, корупцијата, лажните вести и животната средина

Државата треба да продолжи да работи во сферата на борбата против нееднаквоста, животната средина и лажните вести, рече премиерот Зоран Заев запрашан какви поуки ќе извлече земјата од прашањата по кои што Папата Франциск е исклучително вокален во светот како растечката нееднаквост како последица на корупцијата, лажните вести  и пропагандата за коишто Папата проповеда дека се смртен грев и проблемите со животната средина. „И ние политичарите, и вие новинарите и…