Press "Enter" to skip to content

Дивиот таксист насилник избега од државата и никој не го бара, жртвите малтретирани од полицијата

Таксистот насилник којшто сексуално нападна 19 годишна студентка избега од Македонија од полицијата која и онака не сакаше да го најде. Го гонат само за недолично однесување. Униформираните полицијаци се една од клучните причини зошто многу девојки и жени одлучуваат да не пријават семејно насилство или сексуален напад и вознемирување. Деветнаесет годишната студентка – жртва, за ИРЛ расакажува дека чувствува безнадежност и немоќ, иако уредно се обрати до институциите за…

ГРЕКО: СЈО не гони високо профилни случаи, а медиумите се неслободни

Министерството за правда го објави Извештајот на ГРЕКО за Евалуација на Република Северна Македонија за „Спречување на корупција и промовирање на интегритет кај централната власт и органите за спроведување на законот“. Петтиот круг на евалуација започна во 2017 година, а во извештајот до државата се упатени вкупно 23 препораки кои треба да се имплементираат до 30 септември 2020 година. Во извештајот се наведува дека системот на кривична правда не е…

Оливер Спасовски – Министер за внатрешни работи

„Од 2015 кога станав министер за внатрешни работи до денеска, има повеќе од 50 случаи откриени и процесирани на фалсификувани дипломи на вработените во МВР. Дали е фалсификувана диплома за средно образование или е фалсификувана диплома за високо образование. Вториот податок е што најголемиот дел од тие фалсификуваните дипломи, беа на лица што заземаа високи позиции во хиерархијата на МВР и тој процес не застанува.” – изјави министерот за внатрешни работи Оливер…