Press "Enter" to skip to content

Кој и зошто сака да го закопа “Талир”

Во Македонија нема случаи на висока корупција и многу уапсени функционери. Политичарите постојано ги обвинуваат противниците дека се корумпирани. Но, за една работа сите се сложни – кога станува збор за финансиското работење на партиите секоја од нив дава отпор да ги отвори своите трошења и работа транспарентно за граѓаните. Така беше со до “Талир” на СЈО. Но, и овој случај е на прагот да влезе во бесконечната листа на…

Европскиот Совет не ја усвои црната листа на држави изложени на висок ризик од перење пари

И покрај многуте разоткриени случаи изминативе години со кои се покажа дека Европските банки помогнале да се исперат милијарди долари валкани пари за руските бизнисмни, Европскиот Совет едногласно го одби нацрт списокот на 23 држави кои имаат висок ризик од финансираање на тероризам и перење пари. Во изјава, Советот оваа одлука ја правда со тоа што конкретниот предлог не бил донесен на транспартентен начин со цел да ги стимулира државите…

СЈО обелодени детали од истрагата: „Империјата“ на Камчев и Мијалков изградена од офшор фирми, испрани милиони евра

Со цел да не се шират дезинформации објавуваме мало дообјаснување за оваа сторија за „Империја“. Сторијата е објавена на 12 февруари 2019 година, а не на денешниот датум. Со оглед дека многумина читатели деновиве ја споделуваат сторијата, должни сме да објасниме дека поради софтверски проблем сите текстови на ИРЛ од неодамна се објавуваат со актуелниот датум. Во скоро време овој проблем ќе биде остранет. Десетици фирми се дел од истрагата…

Данска Банка: Убиен свиркачот кој го обелодени скандалот со перење пари

Во 2006 година, првиот заменик-претседател на Руската Централна банка, Андреј Козлов, се обиде да ги извести властите во Естонија за шемата на перење пари, која беше создадена во балтичкиот финансиски систем. Три месеци подоцна, тој беше мртов, на возраст од 44 години, а шемата подоцна ќе биде откриена како скандалот од Данске банка во вредност од 200 милијарди долари, според „Daily Beast“. Данска Банка, Талин (Фото: Pjotr Mahhonin, CC BY-SA 4.0)…