Press "Enter" to skip to content

ИРЛ ја доби наградата „Никола Младенов“ за истражувањето „Нечиста крв“

Тимот на Истражувачката репортерска лабораторија (ИРЛ) ја доби наградата за Најдобра истражувачка сторија на годинешниот конкурс за новинарските награди „Никола Младенов 2022“, за сторијата „Нечиста крв“. Сторијата обелоденува загрижувачки податоци за начинот на којшто се третирале пациентите во една од приватните болници во државата за време на пандемијата со ковид-19. Новинарскиот производ содржи темелно новинарско истражување, поткрепено со факти, докази и со изјави од многу релевантни извори и соговорници. Проблемот…

Тимот на ИРЛ ја освои првата награда за истражувачко новинарство од Европската Унија

Тимот на ИРЛ ја освои првата награда за истражувачко новинарство на Европската Унија за 2019 година за сторијата „Урбани атентатори“. https://irl.mk/urbani-atentatori-kako-eden-posrednik-eden-gradonachalnik-i-nekolku-biznismeni-go-promenia-taftalie/ Наградите на Европската Унија за истражувачко новинарство ги додели амбасадорот на ЕУ во земјава Дејвид Гир во хотелот Александар палас во Скопје. „Оваа награда има за цел да ја препознае специфичната работа на истражувачките новинари и промовира слобода и одговорност. Слобода да се истражува и пишува за прашања од…

Славица Филиповска од 360 степени ја доби наградата на МИМ – Никола Младенов

Новинарката Славица Филиповска од емисијата „360 Степени“ што се емитува на ТВ Алсат го освои првото место на конкурсот за наградата „Никола Младенов“, која Македонскиот институт за медиуми ја доделува за најдобра истражувачка сторија. Признанието е за серијалот стории во кои беа откриени непознати детали за опасната хемикалија – линдан, која во минатото ја произведувал хемискиот гигант „Охис“ во Скопје. Истражувањето на Филиповска откри дека дел од познатото излетничко место…