Press "Enter" to skip to content

Апелацискиот суд го враќа случајот со пожарот во модуларната болница на повторно судење поради невнимателно утврдени факти во пресудата

Повторно ќе им се суди на директорите на болницата во Тетово, во која за време на ковид пандемијата во пожар изгореа 14 луѓе. Пресудата на Судот во Тетово била нејасна, одлучи Апелациониот суд во Гостивар. За причините за пожарот, обвинителството за гонење организиран криминал и корупција повеќе од две години води предистрага. На повторно судење се враќа дел од предметот против двајцата директори на Тетовската болница за случајот со пожарот…

Осудените за модуларната болница во Тетово надеж гледаат во германското вештачење

Двајцата поранешни директори, осудени за пожарот во модуларната болница во Тетово побараа да бидат ослободени од вина. Причината за смртта на 14 ковид пациенти според нив треба да ја открие вештачењето на германските експерти кои утврдија дека пожарот избувнал и брзо се проширил поради лошата изведба на модуларните контејнери – доказ кој никогаш не се изведе додека им се судеше. Пред Апелациониот суд во Гостивар обвинетите порачаа: „Почитуван судија, пред…

Обвинителка од колегиумот на Јовески за тетовската модуларна болница избрана за негов привремен наследник

Обвинителката Соња Симовска беше дел од стручниот колегиум од обвинители којшто го состави Љубомир Јовески. Таа, исто како и другите обвинителите, ценела дека не мора да се бараат причините за пожарот, туку гласала да се гонат болницата, докторот и директорот.  Известува: Бојан Стојановски Соња Симовска е нов в.д. републички обвинител. Со девет гласа „за“, Советот на јавни обвинители ја избра да ја врши функцијата, но не подолго од шест месеци.…

Изземена судијката-тетка на адвокатот на „Фероинвест“ во случајот за наплата на модуларните амбуланти

Судијката Благица Ѓошевска поради сватовската врска со адвокатот Ратко Ѓорѓиевски е изземена од судскиот процес каде фирмата „Енерџи меинтененс солушнс“ (ЕМС) во сопственост на Кочо Анѓушев го тужи Министерството за здравство и бара да му се исплатат пари за три изградени модуларни амбуланти, додека пак министерството бара договорот да се поништи поради незаконски потпишаниот анекс со кој се зголемила сумата на договорот. Овој судски процес сега, според АКМИС системот е…