Press "Enter" to skip to content

Многу „бардови”, а малку искрен активизам за промени во новинарството

Со само околу 80 присутни, од вкупно 470 активни членови со право на глас, викендов се одржа редовното годишно собрание на Здружението на новинари на Македонија. Ако на изборните собранија на ЗНМ доаѓаат повеќе од стотина новинари и медиумски професионалци, на неизборните, но еднакво важни за виталноста на фелата, бројот е многу е помал.  Став на Давид Илиески, новинар во ИРЛ и член на ЗНМ Под отворените шатори во дворот…

Пендаровски: Не можеме да ги кривиме младите, кога не би бил претседател и јас би се иселил од Македонија

Претседателот Стево Пендаровски на Форумот на млади лидери во Нови Сад изрази разбирање за младите кои се иселуваат од државата и истакна дека политичарите имаат одговорност да го трансформираат општеството, со цел да се задржат младите луѓе. „Многу е важно ние како одговорни политичари кои сме овој период на власт, да им понудиме прва шанса на младите да успеат овде во регионот, која досега ја немаа. Не можеме да ги…

Имам што да кажам: Младите за МКЦ

Младинскиот тим на Истражувачката репортерска лабораторија реши да ги праша младите кое е нивното мислење за Младинскиот Културен Центар како институција и како тие се чувствуваат во врска со политичката пресметка околу директорското место на МКЦ. Разговаравме со неколку млади музичари и со една вработена во институцијата, се со цел да дознаеме како скорешните случувања влијаат на младите. Иако станува збор за Младински центар, во целата лавина на реакции по…

(ВИДЕО) Како Филипче ги демотивираше младите во 50 секунди

Идејата за средба со граѓанските организации и претставници на владиниот кабинет е со цел власта да купи добри идеи и издржани предлози од младите и да ги чуе нивните потреби. Наместо тоа, видовме про-форма средба на која што владините преставници дури и ги демотивираа младите со добри идеи кои што дополнително треба да го подобрат животот на сите граѓани. Владата реши да ги слушне идеите на граѓанските организации, со цел…