Press "Enter" to skip to content

Заев: Владата започнува војна со дезинформациите и лажните вести

Со едукација на новинарите, медиумските работници, администрацијата за тоа колку штета на една демократија можат да направат дезинформациите, Владата ќе објави војна на лажните вести и дезинформациите. Ова денеска на прес-конференција го најави премиерот Зоран Заев и вети дека Владата ќе почне активно да го решава проблемот со лажните вести и ширењето на дезинформациите. „Дезинформациите се едни од главните предизвици на демократијата и алатка која се користи за манупулација на…

Медиумите ја поттикнуваат паниката дека вакцините се ризични

Според последната анкета на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници за  „Работни и професионални услови во дигиталните медиуми“,  новинарите во Македонија кои работат во онлајн медиумите најчесто имаат дневна квота на вести која треба да ја постигнат, а трудот на новинарите најчесто се оценува според бројот на кликови. Александра Д. Гоцевска и Давид Илиески Речиси еден месец во Македонија владее епидемија со мали сипаници. Секој ден се појавуваат по…

(ВИДЕО) Што не знаеме за вакцините – со хумор и сатира во поддршка на фактите

Kој се крие зад бизнис лобито со вакцини, кои јутјуб документарци да ги гледате за прописно да се заштите од вакцините, кои се лицата со псеводними Големиот Брат и Големиот братучед кои го контролираат Зоран Заев, а преку него и Клиникатта за инфективни болести, дали Венко Филипче легитимно се презива Филипче или е прокси за таен агент на глобалната корпоративна завера против морбилите и како фармацијата се впушти во ништење…

Тајните играчи од САД позади македонските „фејк њус“ велешки сајтови

Македонската таканаречена фејкњус индустрија од Велес имала и американски врски со познати конзервативни автори, а во моментов се води и меѓународно истражување за можни координирани меѓународни акции во медиумската пропаганда. Се истражува и што барала руска државјанка во Македонија непосредно пред изборите за претседател во САД во 2016. Не било кој, туку Ана Богачева, дел од обвинението на Роберт Милер во американската истрага.  Автори: Сашка Цветковска, водечки репортер Ко-автори: Аубри…