Press "Enter" to skip to content

Зошто твојата мала донација е помоќна од скапа корпоративна реклама

Во истражување на Комитетот за заштита на новинарите од 2020 година, истражувачките новинари кои работат на финансиски криминал и висока корупција во 41 држава, за првпат одговориле дека број еден закана за нивната работа се корпорациите, а дури потоа владите и организираниот криминал. Нивното влијание врз нашите животи станува се поголемо, а највидливо е преку контролата на медиумите. Но, дали граѓаните можат да ја преземат контролата назад и како да…

„Невозможна мисија“ пред Кочо Анѓушев за излез од црната листа

Господинот Кочо Анѓушев веќе најмил адвокат во САД и поднел жалба, но амбасадорката Агелер не верува дека тоа ќе му ја промени судбината. ’Не би се обложувала на тоа‘, рече Агелер за амбициите на Анѓушев да и докажува на американската администрација дека е чесен. Според неа, тој на црната листа завршил поради цврсти докази, а не поради сомнежи. Известува: Александра Денковска  Речиси е невозможно да се преиначи одлуката на Стејт…

Господинот Кочо Анѓушев на „црна листа“ на САД

Поради сомнеж за вмешаност во значителна корупција, бизнисменот, поранешен вицепремиер и актуелен почесен конзул на Малта, Кочо Анѓушев, доби забрана за влез во САД. На „црната листа“ Стејт департментот ги стави и неговата сопруга Елизабета и синовите Огнен и Ангел. Известува: Бојан Стојановски; Илустрација: Лука Блажев Соединетите американски држави го означија господинот Кочо Анѓушев како генерално неподобен за влез во САД, поради сериозен сомнеж на американската администрација дека е вмешан…

Изземена судијката-тетка на адвокатот на „Фероинвест“ во случајот за наплата на модуларните амбуланти

Судијката Благица Ѓошевска поради сватовската врска со адвокатот Ратко Ѓорѓиевски е изземена од судскиот процес каде фирмата „Енерџи меинтененс солушнс“ (ЕМС) во сопственост на Кочо Анѓушев го тужи Министерството за здравство и бара да му се исплатат пари за три изградени модуларни амбуланти, додека пак министерството бара договорот да се поништи поради незаконски потпишаниот анекс со кој се зголемила сумата на договорот. Овој судски процес сега, според АКМИС системот е…