Press "Enter" to skip to content

Градоначалникот на Охрид на отчет во УНЕСКО, Нефи Усеини спокоен до ноември

Со четири нецелосно урнати дивоградби, од вкупно 1076, градоначалникот на Охрид Константин Георгиески замина на отчет во седиштето на УНЕСКО во Париз. Тој таму го презентираше првиот извештај за напредок по однос на препораките од последната сесија на Комитетот на светско и природно наследство. Георгиески рекол дека во текот на изминатите три месеци општината Охрид покажала „значителен напредок во делот на исполнување на препораките“. Ја споменал одлуката за мораториум на…

Константин Георгиески: Почетокот на акцијата за отстранување на бесправно изградените објекти се брои со денови

Градоначалникот на Охрид Константин Георгиески денеска најави дека во прашање се денови кога ќе почне уривањето на дивоизградените платформи и тераси во градот. – Почетокот на акцијата за отстранување на бесправно изградените објекти се брои со денови. Апелирам до сите кои добиле решенија за остранување на објекти, независно дали се работи за платформи, тераси, бетонски бази и друг вид нелегално изградени објекти, не ден побрзо, туку час поскоро да почнат…

Во Охрид се апсат градежни работници, општината вели почната е борбата со урбаната мафија

Наместо сопственикот на дивоградбата, полицијата во Охрид ги приведе тројцата градежни работници кои во моментот мешале малтер за куќата. Во акцијата, како што соопшти СВР Охрид, уапсени се двајца работници од струшкото село Радолишта и еден градежник од Албанија. Тројцата се приведени вчера попладне по барање на Секторот за градежна инспекција во општината Охрид поради безправно градење. „Вчерашниот настан покажува дека Локалната самоуправа цврсто е определена брзо и ефикасно да…

(ВИДЕО) Охридски градоначалник: Има дивоградби на обични луѓе, но и хотели

Чии се дивоградбите во Охрид? Дали локалните моќници кои што градат во Охрид се заштитени? На пример, советникот Нефи Усеини нелегално гради среде чаршијата пред познатиот охридски чинар, но е недопирлив за институциите.  „Има дивоградби од секаков профил, од обични луѓе, до хотели“, вели градоначалникот додавајќи дека не смета дека во Охрид постојат моќници кои што се заштитени од институциите. „Од општина Охрид не се бара рушење, само регистер на…