Press "Enter" to skip to content

УБИСТВО ВО ТЕТОВО

Сите несреќи од катастрофални размери коишто се случуваат во Македонија имаат една заедничка карактеристика која била дел од клучните настани кои довеле до катастрофата, а тоа е следново: Сите се случиле поради запоставување на обврските на оние на кои како заедница сме им дале полна доверба да управуваат со нас и заедничките добра. Запоставувањата предизвикале не само оштетувањето на заедничките пари и имот, туку личната корист толку преовладала, што запоставувањето на должностите отишло во такви размери што довело до чести настани со непотребна смрт и страдања на граѓаните.

„Нечиста крв“, осум месеци обвинителството ја проверува кривичната пријава на семејството Брезеви

Пред обвинителството вчера да оформи предмет за наодите во документарното истражување „Нечиста крв“, до нив стигнале две кривични пријави за начинот на третман од КОВИД 19 во клиничката болница „Жан Митрев“. Мелита Брезева, сопруга на починатиот Никола Брезев, сомнежите за смртта на нејзинот сопруг ги објаснила во кривична пријава доставена до обвинителството на 27 – ми октомври лани, а по осум месеци, обвинителството се уште ги проверува наодите во документот.…

Вилма Русковска по втор пат отвора истрага за АД МЕПСО

Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција по втор пат најавува истрага за АД МЕПСО. Првиот пат по објавување на Ревизорскиот извештај за оваа институција пред две години и денес по допрен глас, односно откако од ветрот се распадна фасадата вредна 11 милиони евра. Откако под налет на посилен ветер падна дел од фасадата на АД МЕПСО, Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција реши да отвори истрага…

Три работи кои треба да ги знаете за пописот

Пописот на население е исклучително важна статистичка операција, без која не може да се кројат успешни политики во областа на економијата, здравството, образованието, инфраструктурата, енергетиката, социјалата, руралниот и регионалниот развој, земјоделството и останати области. По речиси две децении, Македонија ќе спроведе попис. Пописот во земјава повеќе се доживува како политичка отколку како статистичка операција. Последниот обид да се направи попис во време кога на власт е коалцијата ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ…