Press "Enter" to skip to content

Поранешни и актуелни функционери, полицајци и партиски обожувачи во трка за членови на ДКСК

  Берат Дехари, функционер од кариера и обожавател на вицепремиерот Артан Груби е единствениот од кандидатите кој најави борба со корупцијата во медиумите.  На прашањето дали бил ангажиран во штабот на ДУИ за локалните избори во 2021 година одговори скептично и изрази сомнеж дали ИРЛ воопшто е медиум. Известува: Лила Караташева; Илустрација: Лука Блажев  Мандатот на сегашниот состав на Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) истекува на осми февруари догодина.…

ДКСК го затвори предметот за Мицкоски – побара од Заев да испитува судир на интереси кај Анѓушев

Државната комисија за спречување корупција донесе иницијатива со која од претседателот на Владата, Зоран Заев, се бара да поведе постапка за утврдување на одговорност на вицепремиерот Кочо Анѓушев по владината одлука за намалување на царината за литиумски батерии за акумулатори. Претседателката на комисијата, Билјана Ивановска, при образложението врз основа на добиената документација и интервјуто направено со Анѓушев, рече деча предметот може да се подели во две фази. Во првата, има…

Управните одбори нема да бараат одговорност од директорите за случаите на непотизам

Антикорупциската комисија е осамена во борбата со непотизмот. Нема поддршка од владините функционери кои се именувани во Управните и Надзорните одбори на државните фирми. Во ниту една институција во која беа утврдени роднинско – пријателски вработувања нема да бараат одговорност од директорите. Ваков одговор добиле антикорупционерите од Управните и Надзорните одбори во МЕПСО, ЕЛЕМ АД Аеродроми, Централен регистар, Совет на јавни обвинители и други. Директорите од кои нема да се…

За сиромашна држава како што е нашата, привилегиите на поранешните претседатели се луксуз

Антикорупциската комисија бара да им се укинат привилегиите на поранешните претседатели на државата. Во изминатите 10 години за кирии, комуналии, службени возила и вработени во нивните канцеларии од државниот буџет исплатени се 1.000.000 евра. „За сиромашна како што е нашата, привилегиите на поранешните претседатели се луксуз кој треба да се преиспита“, рече на денешната седница претседателката Билјана Ивановска. По основ на кирии, од буџетот месечно се исплаќаат 4.500 евра за…