Press "Enter" to skip to content

Гаврил Бубевски: Правосудството го поткопуваат влијателни групи од интерес во државата

Шефот на скопското Јавно обвинителство Гаврил Бубевски е гостин во поткастот на Редакција што ќе се емитува на јавниот сервис МРТ1 вечерва, вторник во 20:15 часот. Со обвинителот Бубевски разговараме за повеќе актуелни предмети кои ги отвори обвинителството, довербата во правосудството, како и центрите на моќ кои ја поткопуваат правдата. Повод за разговорот со скопскиот јавен обвинител беше сторијата на ИРЛ за штетните суплементи кои се откриени во додатоци на…

Оградена иднина

Децата во Североиостокот се најсиромашните во земјава или секојдневно секое второ од нив во училиште доаѓа гладно. Меѓународните детски организации за заштита на правата на децата порачуваат инвестиции во образование за излез од маѓепсаниот круг на детската сиромаштија. Во Крива Паланка инвестиции има. ИРЛ истражуваше какви. Откриваме дека тие не се правени за потребите на многумина, туку за потребите на малкумина. Во Крива Паланка се се врти околу економијата. Или,…

Рекет: Во кого (не) се вперени очите на правдата

Случајот „Рекет“ е медиумски најекспонираниот случај за 2019 година. Според критичарите, тивко, а можеби и организирано, „Рекет“ го помогна потопот на Специјалното јавно обвинителство. Според власта, но и самите обвинители, ова е случајот којшто покажал колку оваа влада е подготвена за борба со корупцијата со оглед на тоа што во “Рекет” се опфатија и функционери од владејачката партија.  Едно е сигурно, “Рекет” ги изнесе на виделина врските помеѓу политиката, правосудниот…

Репортажа од судницата: Првата дама во одбрана на империјата

Ана Камчева е адвокат. Во јавноста, пак, предизвикува повеќе внимание како жената на контроверзниот мултимилионер Јордан или Орце Камчев. Во времето кога нејзиниот сопруг беше близок со Сашо Мијалков, тие често беа таргет на забавниот печат кој што пренесуваше фотографии од ноќните излегувања на двајцата моќни фунцкионери и бизнисмени со нивните сопруги. Побратимството неодамна се расипа, а Мијалков и Камчев минуваат бајаги време бавејќи се со судиии и обвинители. Првиот,…