Press "Enter" to skip to content

Став на нобеловецот Џозеф Стиглиц

„Се чини дека земјите кои најмногу страдаат од банкарската таинственост се земјите во развој. Истражувањето ‘Швајцарски тајни’ го потврдува она што експертите долго време го зборуваа: Швајцарија се согласи на автоматска размена на податоци со други развиени земји, но не и со сиромашните земји, а особено со оние кои би можеле да бидат дом на овие нелегални активности како што се клептократијата и корупцијата и можат да продолжат да цветаат…

Што треба да знаете за швајцарскиот банкарски систем

Со векови наназад откривањето информации за клиентите на банките во Швајцарија е граѓански прекршок. Првите закони што ја регулираат банкарската тајна датираат од почетокот на 1713 година, но во 1934 година, со усвојување на Федералниот акт за банки и штедилници познат како Законот за банкарство, Швајцарија направи откривањето информации за клиентите на банките да биде федерално кривично дело.  Концептот на швајцарската банкарска тајна потекнува од самонаметнатата политика на Швајцарија за…

Одговор од групацијата „Кредит Свис“ 

Како одговор на написите објавени од голем број медиуми, „Кредит Свис“ ја објави следнава изјава:  „’Кредит Свис’ остро ги демантира инсинуациите за наводните лоши деловни практики на банката. Објавените податоци се стари, а некои од нив датираат дури од 1940-тите години. Написите за тие сметки се засноваат врз нецелосни, неточни и селективно избрани податоци кои се извадени од контекст што, пак, води до тенденциозни толкувања на деловното однесување на банката.…

Споделете го вашето искуство со БИРН: Безбедност на децата и младите на TikTok

  Балканската истражувачка репортерска мрежа, која е дел од семејството пријатели на ИРЛ, спроведува истражување за влијанието на социјалните мрежи врз децата и тинејџерите. Би сакале да ги слушнат родителите и наставниците подготвени да го споделат своето искуство со БИРН Македонија за да им помогнат во претстојната истрага за безбедноста на децата и младите тинејџери што користат TikTok. Скролувајте надолу за повеќе информации за тоа како да учествувате.Еве што им…